Špaldové buchty. Vláčné jako sněhová nadílka

Vytisknout recept
Probuďte v sobě vzpomínky na dětství a provoňte svou kuchyni tradicí. Upečte tyto sněhově vláčné buchty a dopřejte si pohodu u rodinného krbu. Dopřejte si s každým soustem kousek domácího štěstí.
Co budete potřebovat?
Těsto:
  • 150 ml teplého mléka
  • ½ kostky droždí (21 g)
  • 1 ČL třtinového cukru
Teplé mléko vlijte do misky, přidejte cukr a promíchejte. Droždí do mléka rozdrobte, zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  • 600 g špaldové mouky 
  • Sůl – zarovnaná 1 ČL na toto množství mouky
  • 100 g třtinového moučkového cukru
  • Strouhaná kůra z limekty
  • Šťáva z limekty
  • 1 vajíčko (pokud možno domácí)
  • 80 ml kokosového oleje
  • 4 PL bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
Mouku prosejte do mísy, osolte, přisypte cukr a promíchejte. Přidejte bílý jogurt, vajíčko, kůru i šťávu z limetky a přilijte vzešlý kvásek. Zamíchejte a nakonec přilijte olej.
Těsto dokonale zpracujte. Pokud vám na to nestačí vaše síla v rukou, použijte robot s hnětacími metlami. Tu nejtěžší práci odvedou za vás. Když máte zpracovaný hladký bochánek, odložte jej na 90 minut kynout na teplé místo.
 
Čím buchty naplnit?
Mákem, tvarohem, povidly, čokoládou. Anebo vyzkoušejte hotové náplně BABETA. Jsou lahodné, výborně ochucené a jsou okamžitě k použití. Ušetříte čas, námahu a mytí dalších kousků nádobí navíc. Doporučuji čokoládovou, kterou jsem si oblíbila a mám ji doma v zásobě.
Můj tip: máte rády kombinaci povidel a čokolády? Pak si rozhodně při podzimní sklizni švestek připravte "švestky v čokoládě". Buchty plněné touto delikatesou jsou prostě luxusní.
 
Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vymažte olejem. 
Těsto rozdělte na 16 - 20 kousků a ty naplňte. Vyskládejte do formy a každý kousek potřete olejem, aby se po upečení od sebe lépe oddělil. Vložte do trouby a pečte asi 30 - 35 minut.
Buchty nechte vychladit, pocukrujte moučkovým třtinovým cukrem a servírujte. 
Dobrou chuť a příjemné prožitky z každého sousta.
 
 
 
 
 
600g - Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
150ml - Teplé mléko (rostlinné, obyčejné)
1/2ks - Čerstvé droždí
100g - Třtinový moučkový cukr
1lžička - Sůl
1ks - Limetka (kůra i šťáva)
1ks - Vajíčko
80ml - Kokosový olej
4lžíce - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
příprava - 20+90
vaření - 30-35
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account