Květáková pizza - báječný tip na lehkou letní večeři

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 35 minutes
Porce 0
Uvařila LuciePomijová Brabcová

Ingredience

  • 1/2 ks Květák
  • 150 g Parmezán
  • 250 g Mozzarella
  • 1 ks Vejce
  • 1 lžička Sušená bazalka
  • 1 lžička Sušené oregano
  • 10 ks Bazalka čerstvá
  • 4 ks Plátků šunky
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř
  • 1 sklenička Loupaná a nakrájená rajčata
  • 1 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 lžička Hnědý cukr
  • 1 lžíce Olivový olej

Instrukce

  • Trvalo dlouho, než jsem se k tomuto jídlu odhodlala. Ale povedlo se a byli jsme doma mile překvapeni! Navíc je to skvělý tip na lehkou letní večeři. 
    KVĚTÁKOVÁ PIZZA (pro 2 osoby)
    1/2 květáku
    150 g parmezánu
    250 g mozzarelly
    1 vejce
    1 lžička sušené bazalky
    1 lžička sušeného oregana
    4 plátky šunky
    několik lístků čerstvé bazalky
    sůl
    pepř
     
    rajčatová směs (sugo)
    1 plechovka oloupaných a nakrájených rajčat (zvolila jsem tentokrát koupená, ale dají se spařit čerstvá a oloupat)
    1 šalotka
    2 stroužky česneku
    několik lístků čerstvé bazalky
    1 lžička hnědého cukru
    1 lžíce olivového oleje
    Nejdříve jsem si připravila rajčatovou směs. Na olivovém oleji jsem nechala lehce zezlátnout šalotku, přidala nakrájený česnek najemno a lžičku hnědého cukru – poté rajčata. Trochu jsem je ještě rozmačkala vidličkou, ale záměrně jsem nechala menší kousky rajčat. Směs jsem chvíli povařila, aby zhoustla, osolila, opepřila. Přidala pár natrhaných lístků bazalky a nechala trochu vychladnout.
    Květák jsem rozsekala najemno v elektrickém sekáčku. Poté jsem jej dala na 3 minuty do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon. Poté jsem ho vyndala a nechala trochu vychladnout. Je to rychlejší, než květák vařit a také to méně v kuchyni zapáchá 🙂 Poté jsem z něj vymačkala co nejvíce vody (doporučuji udělat pečlivě).
    Do vychladlého květáku jsem dala 1 vejce, asi 100 gramů nastrouhaného parmezánu a 100 gramů nastrouhané mozzarelly. Směs jsem osolila, opepřila a přidala sušené oregano a sušenou bazalku – asi tak lžičku od každého. Na pečící papír jsem si vytvořila dvě placky a dala péct do trouby na 185 stupňů (elektrická).
    Když pizza začala zlátnout u okrajů, nahoru jsem si dala připravenou rajčatovou směs, šunku, mozzarellu nakrájenou na plátky a posypala zbytkem parmezánu a vrátila zpět do trouby.
    Tentokrát na 200 stupňů. Po cca 10-12 minutách jsem pizzy vyndala z trouby a ozdobila čerstvou bazalkou.
    Pizza chutná dobře, jen se s ní – podle mého názoru – o něco hůře manipuluje. Je křehčí, než pizza klasická. Takže pozor při přendávání na talíře. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí. A je lehká, takže dobrý tip na letní večeři.
     
    Zajímají Vás další recepty nebo seriál Jídlo a angličtina - Succulent English - najdete na www.honeyfood.cz
     
     
    foto: Lucie Pomijová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account