Květáková pizza - báječný tip na lehkou letní večeři
Ingredience
- 1/2 ks Květák
- 150 g Parmezán
- 250 g Mozzarella
- 1 ks Vejce
- 1 lžička Sušená bazalka
- 1 lžička Sušené oregano
- 10 ks Bazalka čerstvá
- 4 ks Plátků šunky
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř
- 1 sklenička Loupaná a nakrájená rajčata
- 1 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 1 lžička Hnědý cukr
- 1 lžíce Olivový olej
Instrukce
- Trvalo dlouho, než jsem se k tomuto jídlu odhodlala. Ale povedlo se a byli jsme doma mile překvapeni! Navíc je to skvělý tip na lehkou letní večeři. KVĚTÁKOVÁ PIZZA (pro 2 osoby)1/2 květáku150 g parmezánu250 g mozzarelly1 vejce1 lžička sušené bazalky1 lžička sušeného oregana4 plátky šunkyněkolik lístků čerstvé bazalkysůlpepř rajčatová směs (sugo)1 plechovka oloupaných a nakrájených rajčat (zvolila jsem tentokrát koupená, ale dají se spařit čerstvá a oloupat)1 šalotka2 stroužky česnekuněkolik lístků čerstvé bazalky1 lžička hnědého cukru1 lžíce olivového olejeNejdříve jsem si připravila rajčatovou směs. Na olivovém oleji jsem nechala lehce zezlátnout šalotku, přidala nakrájený česnek najemno a lžičku hnědého cukru – poté rajčata. Trochu jsem je ještě rozmačkala vidličkou, ale záměrně jsem nechala menší kousky rajčat. Směs jsem chvíli povařila, aby zhoustla, osolila, opepřila. Přidala pár natrhaných lístků bazalky a nechala trochu vychladnout.Květák jsem rozsekala najemno v elektrickém sekáčku. Poté jsem jej dala na 3 minuty do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon. Poté jsem ho vyndala a nechala trochu vychladnout. Je to rychlejší, než květák vařit a také to méně v kuchyni zapáchá 🙂 Poté jsem z něj vymačkala co nejvíce vody (doporučuji udělat pečlivě).Do vychladlého květáku jsem dala 1 vejce, asi 100 gramů nastrouhaného parmezánu a 100 gramů nastrouhané mozzarelly. Směs jsem osolila, opepřila a přidala sušené oregano a sušenou bazalku – asi tak lžičku od každého. Na pečící papír jsem si vytvořila dvě placky a dala péct do trouby na 185 stupňů (elektrická).Když pizza začala zlátnout u okrajů, nahoru jsem si dala připravenou rajčatovou směs, šunku, mozzarellu nakrájenou na plátky a posypala zbytkem parmezánu a vrátila zpět do trouby.Tentokrát na 200 stupňů. Po cca 10-12 minutách jsem pizzy vyndala z trouby a ozdobila čerstvou bazalkou.Pizza chutná dobře, jen se s ní – podle mého názoru – o něco hůře manipuluje. Je křehčí, než pizza klasická. Takže pozor při přendávání na talíře. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí. A je lehká, takže dobrý tip na letní večeři. Zajímají Vás další recepty nebo seriál Jídlo a angličtina - Succulent English - najdete na www.honeyfood.cz foto: Lucie Pomijová