Květáková pizza - báječný tip na lehkou letní večeři

Vytisknout recept
Trvalo dlouho, než jsem se k tomuto jídlu odhodlala. Ale povedlo se a byli jsme doma mile překvapeni! Navíc je to skvělý tip na lehkou letní večeři. 
IMG_2864
KVĚTÁKOVÁ PIZZA (pro 2 osoby)
1/2 květáku
150 g parmezánu
250 g mozzarelly
1 vejce
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušeného oregana
4 plátky šunky
několik lístků čerstvé bazalky
sůl
pepř
 
rajčatová směs (sugo)
1 plechovka oloupaných a nakrájených rajčat (zvolila jsem tentokrát koupená, ale dají se spařit čerstvá a oloupat)
1 šalotka
2 stroužky česneku
několik lístků čerstvé bazalky
1 lžička hnědého cukru
1 lžíce olivového oleje
Nejdříve jsem si připravila rajčatovou směs. Na olivovém oleji jsem nechala lehce zezlátnout šalotku, přidala nakrájený česnek najemno a lžičku hnědého cukru – poté rajčata. Trochu jsem je ještě rozmačkala vidličkou, ale záměrně jsem nechala menší kousky rajčat. Směs jsem chvíli povařila, aby zhoustla, osolila, opepřila. Přidala pár natrhaných lístků bazalky a nechala trochu vychladnout.
IMG_2861
Květák jsem rozsekala najemno v elektrickém sekáčku. Poté jsem jej dala na 3 minuty do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon. Poté jsem ho vyndala a nechala trochu vychladnout. Je to rychlejší, než květák vařit a také to méně v kuchyni zapáchá 🙂 Poté jsem z něj vymačkala co nejvíce vody (doporučuji udělat pečlivě).
IMG_2859
Do vychladlého květáku jsem dala 1 vejce, asi 100 gramů nastrouhaného parmezánu a 100 gramů nastrouhané mozzarelly. Směs jsem osolila, opepřila a přidala sušené oregano a sušenou bazalku – asi tak lžičku od každého. Na pečící papír jsem si vytvořila dvě placky a dala péct do trouby na 185 stupňů (elektrická).
IMG_2860
Když pizza začala zlátnout u okrajů, nahoru jsem si dala připravenou rajčatovou směs, šunku, mozzarellu nakrájenou na plátky a posypala zbytkem parmezánu a vrátila zpět do trouby.
IMG_2863
Tentokrát na 200 stupňů. Po cca 10-12 minutách jsem pizzy vyndala z trouby a ozdobila čerstvou bazalkou.
IMG_2864
Pizza chutná dobře, jen se s ní – podle mého názoru – o něco hůře manipuluje. Je křehčí, než pizza klasická. Takže pozor při přendávání na talíře. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí. A je lehká, takže dobrý tip na letní večeři.
 
Zajímají Vás další recepty nebo seriál Jídlo a angličtina - Succulent English - najdete na www.honeyfood.cz
 
 
foto: Lucie Pomijová
1/2ks - květák
150g - parmezán
250g - mozzarella
1ks - vejce
1lžička - sušená bazalka
1lžička - sušené oregano
10ks - bazalka čerstvá - několik lístků
4ks - plátky šunky
1špetka - sůl
1špetka - pepř - čerstvě namletý
1sklenička - oloupaná a nakrájená rajčata
1ks - šalotka
2stroužek - česnek
1lžička - cukr hnědý
1lžíce - olivový olej
příprava - 20
vaření - 35
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila LuciePomijová Brabcová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account