Krémová podzimní polévka. Hokaido a sladké brambory v akci!

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 50 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 2 lžička Sůl
  • 1 ks Dýně hokaido
  • 1 ks Sladká brambora
  • 1 lžíce Bazalka
  • 1 l Zeleninový vývar nebo voda
  • 1 špetka Cayennský pepř
  • 1 ks Limetka - šťáva a kůra
  • 1 ks Cibule
  • 4 lžíce Kokosový olej

Instrukce

  • Dnes vám přináším opět jednu z úžasných podzimních krémových polévek. Je vydatná, lahodná a dokonale prohřívací. Dýně jsou teď v kurzu a navíc je pořídíte i za příznivou cenu. Jak na farmářských trzích tak i v supermarketech. Pokud by vám vadila přílišná „nasládlost“ batátů, klidně je vyměňte za brambory klasické. Ale věřte, že právě batáty dávají celému krému opravdový šmrncovní kabátek.
    Polévku připravuji tak, že si sladké brambory i dýni tepelně upravím zvlášť. Můžete si postup však zjednodušit a obě ingredience syrové podusit v jednom kastrolu společně.
    Co budete tedy potřebovat na 4 porce?
    1 dýni Hokaido1 sladkou bramboru (batátu) – jsou všechny větší než brambory klasické, na polévku postačí cca 300 – 350 g1 cibuli2 ČL solišpetka cayenského pepře (dodá polévce lehce pikantní chuť a hřejivý pocit)1 limetu (šťávu i strouhanou kůru)1 PL čerstvé nebo sušené bazalky4 PL kokosového oleje1 l zeleninového vývaru (pokud nemáte, postačí studená voda)
    Postup přípravy:
    Přehehřejte si troubu na 180 °C.
    Dýni omyjte a rozkrojte na polovinu. Vydlabejte semínka. Vložte na pečící plech vyložený kouskem pečícího papíru. Zakápněte kokosovým olejem a vložte do předehřáté trouby minimálně na 35 – 40 minut. Upečenou dýni vyndejte a dužinu snadno vydlabejte. Přendejte si ji do mísy.
     
    Sladkou bramboru omyjte a oškrábejte. Nakrájejte na kostičky a vložte na 30 – 35 minut nad parní lázeň, aby se „uvařila“.
     
    Když máme obě hlavní ingredience připravené, můžeme se pustit do samotného krému. Ten už vám zabere pouhých deset minut času a můžete servírovat.
    Na kokosovém oleji zpěňte cibuli. Přidejte vydlabanou dužinu z dýně a uvařenou batátu. Orestujte a zalijte vývarem (nebo vodou). nechte 7 minut provařit, aby se chutě spojily. Dochuťte solí a cayenským pepřem. Tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladkého krému. Přidejte nastrouhanou limetovou kůru, zakápněte její šťávou a přisypte bazalku. Hotovo. Dobrou chuť.
    Pokud  jste se rozhodly pro variantu druhou, tedy kdy budete chystat dýni i batátu společně, tady je postup:
    Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Zbavte tvrdé slupky a nakrájejte ji na menší kousky.
    Batátu omyjte, oškrábejte a rozkrájejte na kostičky.
    Na kokosovém oleji zpěňte cibulku. Když zesklovatí, přidejte kousky dýně a batáty. Orestujte, zalijte vývarem (nebo vodou) a povařte pod pokličkou 40 minut. Dochuťte solí a cayennským pepřem. Tyčovým mixérem směs rozmixujte, přidejte limetovou kůru a šťávu. Dochuťte bazalkou.
    MŮJ TIP:
    hotový krém při servírování můžete doplnit o pár kapek dýňového oleje nebo o dýňová opražená semínka. Já osobně mám ráda, když si do krému přidám lžící řeckého jogurtu nebo ricotty. Skvěle chutná také s kokosovým mlékem.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account