Borůvkovo-banánový dort

Vytisknout recept
Připomínám, že raw dorty jsou skvělým způsobem, jak jíst při zdravym stravování sladký. Nevýhodou ale zůstává (vzhledem k použitým surovinám) jejich vyšší cena.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 45 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 1 dort
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Na korpus:

  • 100 g namočených kešu ořechů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g namočených datlí
  • 1 lžíce agáve sirupu nebo velká lžíce medu
  • 3 lžíce raw nepraženého kakaa může být i klasické kakao, akorát to je pražené, takže není raw+korpus bude tmavší
  • špetka soli

Na banánovou vrstvu:

  • 3 větší banány
  • 10 namočených datlí
  • 1 lžíce chia semínek
  • 100 ml kokosového mléka
  • 3 velké lžíce kokosového oleje
  • hrst kokosových lupínků
  • 1 lžička agáve sirupu přidávejte podle vaší chuti

Na borůvkovou vrstu:

  • 250 g čerstvých borůvek
  • 100 g namočených kešu ořechů
  • 1 velká lžíce kokosového oleje
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžíce agáve sirupu přidávejte podle vaší chuti
  • pečící papír
  • dortová kulatá forma o průměru 21 cm
  • borůvky na ozdobu

Instrukce

  • Ze všeho nejdřív jsem kešu ořechy (200 g – potřebujeme je i na korpus i na borůvkovou vrstvu) dala do misky, zalila je větším množstvím vody a nechala jsem je tak tři hodiny vstřebávat vodu. Nejlepší je tohle ale udělat den předem.
  • To samé jsem udělala s datlema, akorát u datlí jsem použila teplou vodu a stačí jim na změknutí tak 20 minut.
  • První byl na řadě korpus. Kešu oříšky (100 g) jsem slila a rozmixovala společně s vlašskýma ořechama ve food procesoru. K rozmixovaným oříškům jsem přidala ostatní ingredience a mixovala do tý doby, než se všechno nespojilo v jednotnou hmotu. Pak jsem si dno dortový formy vyložila pečícím papírem a směs jsem tam rovnoměrně rozprostřela. Korpus můžete udělat buď jenom placatý nebo dát směs trošku i do stran. Takhle připravenou směs jsem dala tak na 30 minut do mrazáku zatuhnout.
  • Mezitím jsem si připravila banánovou i borůvkovou vrstvu. Postup u obou je stejný. Všechny ingredience jsem rozmixovala ve food procesoru do hladkýho krému. Pak je ochutnáme a případně dosladíme agáve sirupem nebo medem. Na zatuhlý korpus jsem pak nalila banánovou vrstvu a opět jsem nechala zatuhnout tak půl hodiny v mrazáku. Na lehce zatuhlou banánovou vrstvu jsem pak nalila tu borůvkovou. Tu jsem nahoře ještě upravila ledabyle stěrkou, aby horní část dortu měla hezkou strukturu. Opět jsem dala dort do mrazáku a nechala pořádně všechno zatuhnout. Minimálně dvě hodiny.
  • Na závěr jsem dort zdobila borůvkama a jak vidíte na fotce, tak i šeříkem. Ten byl ale opravdu jen jako dekorace.
  • Před podáváním pak nezapomeňte nechat dort povolit, aby se vám dobře krájel a zbytek uchovávejte v lednici.
  • Tak šup do kuchyně!
5 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    to bude dobrota, navíc zdravá, paráda

  2. KláraOdehnalová 1 rokem ago

    Mňam, ten vypadá skvěle a určitě bude i zdravý. 🙂

  3. 5 stars
    Zajímavý nový recept. Bude jistě moc dobrý.

  4. Zajímavý a jistě i moc dobrý ovocný dortík.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account