Koprovka pro Kláru

Vytisknout recept


Právě taková koprovka čekala na stole na kamarádku Kláru vždy, když přijela na návštěvu z Ameriky. Klára se nakonec vrátila do Čech, ale mojí koprovce název už zůstal 🙂 

Hovězí maso omyjeme a dáme ho vařit s kořenovou zeleninou do měkka a dokud není vývar opravdu silný (cca 3 hodinky). Klidně ho nechte táhnout i po vyndání masa. Hotový vývar scedíme a z poloviny můžeme udělat polévku (nebo zamrazit třeba do tvořítek na led), polovinu necháme na omáčku.

Maso necháme odpočinout a poté pokrájíme na porce.

Uděláme si světlou jíšku a pomalu zalijeme zchladlým vývarem (asi 2dcl). Vedle v misce promícháme obě smetany a přidáme decku vývaru, směs pomalu vlijeme do hrnce a neustále mícháme do hladka. Necháme 20 minut pozvolna provařit. Přidáme hrst kopru, osolíme, osladíme (cca 3-5 lžic cukru) a okyselíme octem (3 lžíce +/-) dle chuti. Vložíme maso a vaříme posledních 10 minut.

Nakonec přidáme další hrst posekaného kopru - omáčku již nevaříme, aby kopr zůstal zelený. Podáváme s vařeným bramborem a ztraceným (nebo vařeným), vejcem.
 
Tip 1: namísto hovězího klidně použijte krůtu, nebo udělejte bezmasou verzi
Tip 2: namísto jíšky lze na zahuštění omáčky použít nastrouhaná brambora, nebo ovesné, či pohankové vločky 
 

3/4kg - šťastné zadní hovězí v kuse
1ks - smetana (modrý Kunín)
1ks - smetana zakysaná (třeba Kunín)
1ks - čerstvý kopr - svazek
4ks - bio vejce
1kg - mladé brambory od farmáře
5dkg - máslo (2cm)
ks - hladká
0,5dcl - ocet (kvalitní jablečný)
2-5lžíce - cukr (hnědý)
1lžička - sůl
2kg - kořenová zelenina na vývar
2l - voda na vývar
příprava - 240
vaření - 40
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila KristinaGrey

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account