Zdravý čerstvý špenát jako skvělá příloha bez mouky či jiných zahušťovadel
Špenátové listy pořádně umyjeme a nasekáme na kousky. Necháme okapat nebo osušíme. Do hluboké pánve dáme trošku oleje a do ní vmáčkneme česnek dle chuti. Jakmile se rozvoní, přidáme nasekané špenátové listy, osolíme, opepříme a necháme pouze zavadnout a změknout. Trvá to pouze pár minutek. Potom do špenátu pomalu, pomaličku vmícháme smetanu, mícháme a hlídáme, ať se nám to nespálí, Jakmile se smetana trošku svaří, odstavíme z ohně .....ochutnáme a popř. ještě dosolíme.
Výsledkem je skvělá špenátová příloha bez mouky či jiných zahušťovatel, za to s lahodnou česnekovo-smetanovou příchutí.
Podáváme se šťouchačkami a hovězí pečení nakrájenou na plátky. Maso nutně být nemusí, může se ledačím nahradit .... třeba uzeninou nebo volským okem. Pokud jste "masožravci" jako my, pak ke špenátu můžete dát maso pečené, vařené, dušené, grilované - a snad úplně všechny druhy. Já nahoru ještě dala pár osmažených plátků slaniny.
Dobrou chuť ! :-* 500g - čerstvé listy mladého špenátu (bez stopek)2stroužek - česnek1ks - smetana 33%dle chutiks - sůl, pepřpříprava - 5vaření - 5