Čočková polévka

Vytisknout recept
Nejen na novoroční stůl se hodí čočková polévka. My ji u nás doma vaříme spíše na podzim a v zimě, ale v zásadě se dá jíst celoročně a je rychle hotová. Je to třeba dobrý tip na rychlou zimní večeři.
 
ČOČKOVÁ POLÉVKA (pro 2-3 osoby)
 
Vývar z čočky + uvařená čočka
150 g anglické slaniny
3 lžíce hladké mouky
2 mrkve
2 stroužky česneku
majoránka
sůl, pepř
 
Nakrájím si na malé kostičky anglickou slaninu a nechám ji pomalu opéct, aby pustila tuk. Když je už docela dost opečená, přidám na malé kostičky nakrájenou mrkev a osmahnu ji. Pak přidám hladkou mouku – udělám jíšku. Když začne zlátnout, zaliju vývarem z čočky. Promíchám metličkou, aby polévka neměla hrudky a nechám provařit. Po chvíli vaření do ní přidám sůl, pepř, prolisovaný česnek a majoránku – docela dost, polévka musí mít chuť. Také nešetřím pepřem. Nakonec do ní zamíchám vařenou čočku – několik vrchovatých lžic, které mi zbyly třeba při přípravě čočkového salátu.
Doporučuji podávat s opečenými krutony z bílého pečiva.
 
Foto: Lucie Pomijová
cca 1,5-2l - vývar z čočky
150g - anglická slanina (vcelku)
cca 3lžíce - hladká mouka
2ks - mrkev
2stroužek - česnek
1hrst - majoránka
1špetka - sůl
1špetka - pepř
příprava - 30 minut
vaření - 30 minut
Kategorie Polévka
Uvařila LuciePomijová Brabcová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account