Jarní věnec s dýňovým krémem. Lahodný, voňavý a křehký

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 25 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 350 g Hladká mouka
  • 125 ml Mléko
  • 12 g Droždí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Vejce
  • 1/2 ks Limetková kůra + šťáva
  • 3 lžíce Bílý jogurt
  • 75 g Med
  • 3 a1/2 lžíce Kokosový olej

DÝŇOVÝ KRÉM

  • 1/2 ks Pečená dýně (máslová, menší)
  • 4 lžíce Med
  • 1/2 lžička Skořice

Instrukce

  • Přivítejte první jarní den jak se patří. Upečte si voňavý, křehký a lahodný věnec. Pochutnejte si na tradičním kousku kynutého těsta s netradičním dýňovým krémem, do kterého se zamilujete.
    Kynuté těsto je taková klasika, kterou rozhodně nikoho neurazíte. Není na něm nic složitého a výsledek vás pokaždé ohromí. Místo cukru vyzkoušejte zdravější med. Budete překvapené, jak je těsto dokonalé a voňavé.
    Co budete na věnec potřebovat?
    350 g hladké nebělené mouky (celozrnné, tmavé, pohankové - použijte takovou, která vám lahodí)125 ml teplého mléka (rostlinného nebo obyčejného)12 g čerstvého pekařského droždíšpetku soli1 vajíčkoZ 1/2 limetky nastrouhejte kůru a vyždímejte šťávu3 PL bílého jogurtu (řeckého typu)75 g medu3 a 1/2 PL kokosového oleje
    Do mísy prosejte mouku, osolte a vytvořte v ní důlek. Nalijte do něho teplé mléko, přidejte špetku třtinového cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.
    Postupně přidávejte ostatní ingredience. Kokosový olej až na závěr. Těsto dobře prohněťte a dejte na teplé místo kynout na zhruba 90 minut.
    Mezitím si připravte dýňový krém.
    Budete potřebovat tepelně upravenou dýni. Pokud ji doma nemáte, můžete krém nahradit jakýmkoliv džemem.
    1/2 pečené dýně4 PL medu1/2 ČL mleté skořice
    Dýni dobře omyjte, rozřízněte na poloviny a dejte na pekáč. Potřete kokosovým olejem, abyste zabránily vysušení dužiny. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte cca 50 minut. Poté dýni vyndejte a nechte mírně vychladit.
    Dužinu vydlabejte lžící do mixéru. Přidejte med se skořicí a rozmixujte do jemného a hladkého krému.
    ................
    Troubu nechte předehřátou na 180 °C.
    Vykynuté těsto přendejte na vál a rozválejte na placku o velikosti cca 55 cm podélně. Na šířku pak okolo 25 cm. Potřete placku dýňovým krémem a opatrně zarolujte. Vytvoříte takovou roládu, kterou podélně přeřízněte na dvě poloviny. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a položte je vedle sebe. Zručně je stočte do spirály a poté zatočte do kruhu. Věnec potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby. Pečte cca 25 minut.
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account