Vyzkoušejte jarní špenátový chléb

Vytisknout recept
Jaro přináší novou energii, svěžest a čerstvou zeleň. Nechala jsem se inspirovat a popustila uzdu fantazii. A výsledek? Výtečný jarní chléb z pohankové mouky a mladých lístků špenátu.
Je snadný, rychlý, zdravý a chutná báječně. Vyzkoušejte také:
2 hrnky pohankové mouky
250 ml slunečnicového mléka (nebo jakéhokoliv rostlinného nebo obyčejného)
20 g droždí
50 g mletých slunečnicových semínek
30 g mladých čerstvých listů špenátu (jedna hrst)
1 vajíčko
pár zrníček anýzu
1 a 1/2 ČL soli60 ml kokosového oleje
  • Mléko ohřejte, přidejte trošku třtinového cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.
  • Na 2 PL oleje si na pánvičce krátce orestujte mladé listy špenátu. Nechte vychladnout.
  • Mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Osolte, přidejte anýz, vajíčko, mletá slunečnicová semínka a promíchejte.
  • Ke směsi přilijte kvásek a zamíchejte. Dodejte restované špenátové listy a zbytek oleje.
  • Zadělejte vláčné těsto a dejte ho na teplé místo kynout asi na 1 a 1/2 hodiny.
  • Rozehřejte si troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte kapkou oleje. Těsto do ní přendejte a nechte znovu 15 minut nakynout.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.
  • Než chléb z trouby vyndáte, proveďte test se špejlí. Když ji z těsta vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. V opačném případě ponechejte bochníček v troubě dle potřeby dalších pár minut navíc.
Nechte vychladnout a podávejte. Dokonale chutná se svěží jarní pomazánkou z domácí lučiny a pažitky.
 
Jak na rychlou domácí pomazánku "á la lučina"?
0,5 kg bílého jogurtu řeckéto typu
1/2 ČL soli
50 ml smetany ke šlehání
Všechny ingredience promíchejte dohromady. 
Připravte si kousek plátýnka (nebo plenu) a vyložte jím cedník. Směs do plátýnka přelijte a postavte nad dózu, kam bude odkapávat syrovátka. Nechte alespoň 4 hodiny "filtrovat". Hustou a krémovou hmotu přendejte do misky a dochuťte čerstvou pažitkou.
Použít můžete jakékoliv koření nebo zeleninu. Pomazánka bude výtečná pokaždé.
Dobrou chuť.
 
 
2hrnek - Pohanková mouka
20g - Droždí
250ml - Mléko (obyčejné nebo rostlinné)
50g - Mletá slunečnicová semínka
1ks - Vajíčko
30g - Mladé čerstvé špenátové listy
1 a 1/2lžička - Sůl
1špetka - Anýz
60ml - Kokosový olej
příprava - 20 + 90 minut kynutí
vaření - 45
Kategorie Přílohy
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account