římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny, protože má nejen vysoký obsah bílkovin a vlákniny, ale ve srovnání s ostatními luštěninami obsahuje více esenciálních aminokyselin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů.

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 10 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 plechovka cizrny v nálevu ideálně bez soli a cukru
  • 70 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
  • 20 ml nízkotučného mléka
  • 25 g čokoládového proteinového prášku

Instrukce

  • Troubu rozehřej na 180 °C nebo 200 °C, podle toho, jestli chceš cizrnu méně či více křupavou, mně více chutná méně propečená.
  • Nálev z cizrny slij a cizrnu dobře propláchni pod studenou vodou.
  • Cizrnu usuš pomocí papírových utěrek, dej na pečícím papírem vystlaný plech a peč 40 minut na 180 °C nebo 30 minut na 200 °C. Každá trouba peče jinak, proto raději v průběhu kontroluj, já mám plynovou troubu. Cizrna by měla být tvrdá, ale zase ne až příliš. Záleží, jak ti to bude chutnat víc.
  • Smíchej čokoládu s mlékem a dej na pár sekund ohřát do mikrovlnné trouby na nízký výkon. Já nejraději používám plastovou odměrku. Pozor, ať čokoládu nespálíš. Roztopenou čokoládu dobře promíchej, přidej protein, znovu dobře promíchej a na konec nasypej upečenou cizrnu a dobře promíchej.
  • Poté hmotu rozprostři na pečící papír, na kterém se cizrna pekla, a pomocí lžičky srovnej všechny zrnka cizrny do roviny.
  • Pokud chceš, můžeš hmotu nahoře ještě posypat rozdrcenými ořechy, ale navýšíš kalorie.
  • Dej do lednice ztuhnout ideálně přes noc a druhý den nalámej na tvary a kusy dle vlastní preference. Doporučuju minimálně 10 stejně velkých kousků. Uchovávej v lednici v uzavřené nádobě.
3 Komentářů
  1. Moja dcéra má veľmi rada cícer (cizrnu) tak jej túto sladkosť skúsim pripraviť.

  2. Aha, už jsem chtěla napsat, že římský hrách neznám, přičemž cizrnu ano. Mám ráda humus, dělala jsem pomazánku, ale tedy spojení s čokoládou je pro mne už hodně odvážné.

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Cizrně se říká římský hrách? Tak to jsem netušila. Cizrnu mám ráda, dělám si humus doma, mají ho rádi i naši mladí a vnouček…a už jsem zkoušela i polévku z cizrny 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account