Při přípravě nigiri se fantazii meze nekladou! Na rýžové nočky můžete položit i plátky jiných druhů ryb než lososa. O skvělou chuť se postarají také mořské plody, vaječná omeleta, tofu nebo avokádo.
Rýži několikrát propláchněte studenou vodou, vsypte do hrnce a přilijte hrnek vody. Přiveďte rýži k varu, pak snižte teplotu na minimum, přikryjte hrnec poklicí a 25 minut duste. (Poklici nezvedejte, unikla by všechna pára a rýže by se nedovařila.) Stáhněte z ohně a nechte ještě 5 minut stát. Rýži sceďte (pokud v hrnci zbyla voda), přesypte do mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Ochuťte octem.
Z rýže tvarujte nočky o délce 4 cm, potřete je trochou majonézy a překryjte plátky lososa nebo krabími tyčinkami. Podávejte se sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.ks - rýže 1 hrnek na sushiks - voda 1 hrnekks - 100 ml japonský ochucený ocet na sushiks - uzený losos 80 g na plátkyks - 80 g krabí tyčinkyks - majonéza 2 PLks - sójová omáčka na namáčeníks - zázvor (čerstvý) nakládaný, růžovýpříprava - 10vaření - 30