jablečný závin
Ingredience
- Těsto
- 220 g celozrnné žitné mouky a 10 g na podsypání
- 100 g odtučněného tvarohu ve vaničce
- 50 ml nízkotučného mléka 0,5%
- 1 ks vejce M 50 g
- Náplň
- 500 g nastrouhaných jablek
- 2 lžičky skořice 10 g
- Ostatní
- 50 g rozinek ideálně bez cukru
- 40 ml rumu nebo 1 lžička rumového aroma
Instrukce
- Rozinky namoč do rumu a nechej louhovat alespoň hodinu.
- Jablka zbav jádřinců, umyj a nastrouhej nahrubo. Přidej skořici a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií. Já nedoslazuji.
- Vmíchejte rozinky s rumem. Můžete přidat i nadrobno nasekané ořechy, ale navýšíš kalorickou hodnotu.
- Rozehřej troubu na 170 °C.
- Smíchej všechny ingredience na těsto a vyhnětej v nelepivé těsto. Kdyby se lepilo, přidej trochu více mouky
- Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej do čtvercového tvaru, podsypávej moukou.
- Jablka rozděl na poloviny a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
- Těsto sviň, okraje přehni, přemísti na pečícím papírem vystlaný plech a mírně přimáčkni. Jestli se ptáš na rozdíl mezi závinem a štrúdlem, tak za mě je to jenom v technice zavinutí. Závin smotávám, ale štrůdl přehnu jednu půlku přes druhou. Krátký návod, jak smotat závin mám na YouTube.
- Peč 40 – 50 minut na 170 °C, hlídej, ať se těsto nespálí.
- Můžeš podávat posypané práškovým sladidlem bez kalorií, přelité sirupem bez kalorí a posypané ořechy. K dokonalosti ho dotáhneš, pokud ho přeliješ vanilkovým fitness krémem.
Jablečný závin dělám dost často, ale z listového těsta.
milujeme záviny, jen je nedělám často, protože to není zdravé a jablíčka musím kupovat 🙂
jablkové záviny dělám doma poměrně často, rodiče měli loni docela bohatou úrodu jablíček, tak se to hodí