jablečný závin

Vytisknout recept
Hodí se dobře i jako fitness svačina před tréninkem.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Porce 16 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • Těsto
  • 220 g celozrnné žitné mouky a 10 g na podsypání
  • 100 g odtučněného tvarohu ve vaničce
  • 50 ml nízkotučného mléka 0,5%
  • 1 ks vejce M 50 g
  • Náplň
  • 500 g nastrouhaných jablek
  • 2 lžičky skořice 10 g
  • Ostatní
  • 50 g rozinek ideálně bez cukru
  • 40 ml rumu nebo 1 lžička rumového aroma

Instrukce

  • Rozinky namoč do rumu a nechej louhovat alespoň hodinu.
  • Jablka zbav jádřinců, umyj a nastrouhej nahrubo. Přidej skořici a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií. Já nedoslazuji.
  • Vmíchejte rozinky s rumem. Můžete přidat i nadrobno nasekané ořechy, ale navýšíš kalorickou hodnotu.
  • Rozehřej troubu na 170 °C.
  • Smíchej všechny ingredience na těsto a vyhnětej v nelepivé těsto. Kdyby se lepilo, přidej trochu více mouky
  • Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej do čtvercového tvaru, podsypávej moukou.
  • Jablka rozděl na poloviny a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
  • Těsto sviň, okraje přehni, přemísti na pečícím papírem vystlaný plech a mírně přimáčkni. Jestli se ptáš na rozdíl mezi závinem a štrúdlem, tak za mě je to jenom v technice zavinutí. Závin smotávám, ale štrůdl přehnu jednu půlku přes druhou. Krátký návod, jak smotat závin mám na YouTube.
  • Peč 40 – 50 minut na 170 °C, hlídej, ať se těsto nespálí.
  • Můžeš podávat posypané práškovým sladidlem bez kalorií, přelité sirupem bez kalorí a posypané ořechy. K dokonalosti ho dotáhneš, pokud ho přeliješ vanilkovým fitness krémem.
3 Komentářů
  1. 5 stars
    Jablečný závin dělám dost často, ale z listového těsta.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    milujeme záviny, jen je nedělám často, protože to není zdravé a jablíčka musím kupovat 🙂

  3. jablkové záviny dělám doma poměrně často, rodiče měli loni docela bohatou úrodu jablíček, tak se to hodí

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account