Chřestové rizoto - pěkně krémové! Žádná dieta!
Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu
(Renommé Restaurant) – 4 porce Zdroj: http://www.lidovky.cz/5-nej-receptu-co-uvarit-z-chrestu-dog-/dobra-chut.aspx?c=A120503_095015_dobra-chut_glu Originální recept zní takto:
Suroviny: 500g zeleného chřestu * 500g bílého chřestu * 100 g tyrolského špeku * 400g Arborio rýže * bílé víno * drůbeží vývar *100 g máslo * česnek * šalotka * parmezán Postup: Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme. Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce a vkládáme do připravené emulze, pošírujeme do změknutí. Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4ks do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160°C na 5min. Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmezán, sůl a dovaříme do měkka. Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.Moje doplnění:
- od doby, co vezmete do ruky škrabku, do té doby, co budete podávat na stůl, uplyne cca 40 – 45 minut – není to rychlovka a budete potřebovat dost místa na sporáku
- pošírování zeleného chřestu trvá cca 10 minut
- mám vyzkoušené i s kvalitní anglickou slaninou – nahradí tyrolský špek
- použijte opravdu oba druhy chřestu – vyplatí se to
- máslem a parmezánem se nevyplatí šetřit – rizoto musí být opravdu velmi krémové
- v tomto množství zabere vaření rýže – z mé zkušenosti – o pár minut déle, než 14 minut. Rozhodně ale nesmí být úplně měkká.