Velikonoční mrkvový dort

Vytisknout recept
Velikonoce jsou za dveřmi a vy si letos můžete netradičně připravit kromě velikonočního cukroví nebo mazance i krásný a chutný dort. Nejenže tím potěšíte svou rodinu, ale ještě budete mít něco, co se bude na velikonoční tabuli opravdu vyjímat. 

Náčiní:

Tyčový mixér s metlou a struhadlem, ruční šlehač, kuchyňský robot MUM s metlou, trouba, forma na pečení o průměru 26 cm, škrabka, 2 malé misky, 2 mísy, gumová stěrka, plech na pečení, papír na pečení.

Postup:

*enzo* Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte formu máslem. Mrkev umyjte, oškrabte a nastrouhejte najemno (ideálně pomocí průběhového krouhače, který mrkev rychle a rovnoměrně jemně nastrouhá) a odložte stranou. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.
*enzo* V míse smíchejte mouku, lískové ořechy a prášek do pečiva. 
*enzo* Marcipán, žloutek a skořici umixujte do hladka. 
*enzo* Pomocí ručního šlehače, nebo kuchyňského robotu vyšlehejte bílky s cukrem (100 g) a špetkou soli (dokud nevzniknou tuhé špičky). Poté směs postupně přidávejte do směsi marcipánu.
*enzo* Pomalu přidávejte směs mouky a nastrouhanou mrkev. Míchejte, dokud se vše perfektně nepropojí.
*enzo* Těsto vlijte do vymazané formy a pečte asi 40 minut (stav zkontrolujte špejlí; pokud máte troubu Bosch se senzorem PerfectBake, stačí nastavit pečení koláče ve formě, trouba se sama nastaví a podle zbytkové vlhkosti pozná a upozorní, až bude hotovo). Upečený korpus nechce zcela vychladnout.
*enzo* V mezičase opečte plátky mandlí dozlatova. Nakrájené mandle vysypte na plech vyložený papírem na pečení a pečte cca 10 min. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
*enzo* Do větší mísy prosejte cukr (100 g) , postupně přidávejte vodu a šlehejte dohromady, dokud nevznikne hustá poleva. Vychladlý korpus pomažte rovnoměrně nejdřív marmeládou a poté polevou. Ozdobte mrkvemi a nakrájenými mandlemi.

Dobrou chuť!

Foto: BSH domácí spotřebiče
280g - mrkev
7ks - vejce
70g - mouka
280g - mleté lískové oříšky
1lžička - prášek do pečiva
200g - marcipánová pasta
1lžička - mletá skořice
200g - moučkový cukr
25g - voda
špetka - sůl
100g - meruňkový džem
100g - mandle na plátky
12ks - marcipánové mrkve na zdobení
příprava - 30
vaření - 50
Kategorie Dezert
Uvařila Lucie Janotová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account