Bramborové vdolečky s mákem

Vytisknout recept
 
1
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku podle potřeby. Zpracujte na hladké těsto a vyválejte na placku silnou asi půl centimetru. Skleničkou pak vykrajujte kolečka a opékejte je na sádlem mírně omaštěné pánvi. Hotové vdolečky ukládejte na talíř.
2
Za stálého míchání vařte mák s mlékem do zhoustnutí, na závěr oslaďte cukrem. Vdolečky namažte nebo posypte mákem, polijte rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Vdolky můžete také namazat povidly nebo je podle lidové písně sypat strouhaným perníkem smíchaným s moučkovým cukrem. Díky tomu, že v těstě není žádný cukr, můžete je podávat i naslano jako placky, výborné budou, když do těsta zapracujete nakrájené škvarky či slaninu nebo když je nakonec posypete jemně nastrouhaným sýrem a budete podávat se salátem.

ks - brambory 5 ks středně velké, uvařené ve slupce
ks - sůl 1 špetka
ks - vejce 1 ks
ks - mouka pšeničná hladká 500 g nebo podle potřeby
ks - sádlo na opékání
ks - mák mletý 1 hrnek
ks - mléko 1 hrnek
ks - krupicový cukr 5 PL
ks - máslo 2 PL rozpuštěné, na polití
ks - moučkový cukr na poprášení
příprava - 20
vaření - 60+
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account