Jogurtová panna cotta s broskvemi

Vytisknout recept
Panna cotta bývá samá smetana. Jogurt známému dezertu do skleničky dodá nejen lehkou nakyslost, ale zaručí i lepší pocit – zvýší totiž podíl bílkovin!
 
1
Želatinu dejte nabobtnat do trošky studené vody. Smetanu a cukr zahřejte v rendlíku, až se cukr rozpustí. Přidejte levanduli, přikryjte a nechte 10 minut louhovat. Pokud nechcete
ve směsi kvítka, přeceďte. Želatinu vymačkejte, přidejte ji do teplé směsi a nechte rozpustit. Pak přidejte jogurt a dobře jej ve směsi rozmíchejte. Dochuťte troškou citronové šťávy.
2
Připravte si pevné krabičky, do nichž padnou vybrané sklenice. Do krabičky vždy dejte složenou utěrku, pak vložte prázdné sklenice, aby byly mírně našikmo a naležato: horní část sklenky se bude opírat o složenou utěrku, dno o okraj krabičky. Sklenice by takto zapřené měly dobře držet. Vlijte do sklenic mléčnou směs tak, abyste vytvořili šikmou hladinu. Krabičky přemístěte do lednice a nechte minimálně 4 hodiny chladit.
 
3
Mezitím připravte broskve nebo nektarinky. Předehřejte troubu na 200°C. Ovoce nakrájejte na čtvrtky či větší měsíčky a vložte do pekáčku. Smíchejte ocet a med, zalijte tekutinou broskve a dejte do trouby, dokud nejsou broskve měkké a karamelizované (cca 15–20 minut podle velikosti ovoce). Vyndejte ztuhlou panna cottu a do každé sklenice vložte pár dílků broskve i se šťávou. Nakonec zdobte kvítkem levandule.
 
NĚCO NAVÍC
Ideální je použít levanduli k potravinářským účelům. Jde o odrůdu, která má méně vonných silic než ty určené do kosmetiky. Chuť bude květinová, avšak nevtíravá. K sehnání bývá na farmářských trzích.
 

ks - NA PANNA COTTU
ks - želatina 3 plátky
ks - smetana ke šlehání 250 g
ks - krupicový cukr 100 g
ks - levandule 1 PL kvítky z nestříkané sušené levandule (viz Něco navíc)
ks - jogurt řeckého typu 300 g
ks - citronová štáva trocha na dochucení
ks - NA PEČENÉ BROSKVE NEBO NEKTARINKY
ks - broskve 4 ks nebo nektarinky
ks - balzamikový ocet bílý 3 PL
ks - med 80 g tekutý
ks - levandule čerstvé kvítky na ozdobení
příprava - 20
vaření - 60
Kategorie Dezert
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account