138

Honeyfood TESCOMAnévry - výroba čerstvého sýru

Vytisknout recept
Přiznám se, že mám velkou slabost pro prodejny Tescoma. Málokdy projdu jen tak kolem, abych se aspoň na chvilku nezastavila a nekoukla se na nějaké nové vychytávky do kuchyně. Dnes se podělím o výrobu čerstvého sýru.
Nedávno jsem od kamarádek (které znají moji slabost) dostala jako dárek voucher. Pořídila jsem si pár drobností, které už v kuchyni dosloužily a bylo třeba je pořídit znovu (škrabka na rajčata, kráječ na vajíčka) a k tomu jsem si konečně koupila sadu na výrobu čerstvého sýra z řady  Della Casa, po které jsem už nějakou dobu pokukovala.  No a včera jsem se konečně dostala k tomu, že ji vyzkouším. Postupovala jsem přesně podle návodu a pro první dávku jsem zvolila poloviční dávku, protože výsledný produkt by měl být cca 300 g, což mi přišlo zbytečné pro případ, že by se to úplně nevyvedlo. A také jsem zvolila variantu bez příchuti, bez bylinek - jen čistou.
středa 7.2.2017
IMG_2476
 
Připravila jsem si tedy 1 l plnotučného mléka a 40 ml citronové šťávy a lžičku soli.
IMG_2479IMG_2481
 
Mléko jsem ohřála na 92 stupňů Celsia, odstavila z tepla a zamíchala citronovou šťávu. Směs se okamžitě srazí a nechá se 30 minut odpočinout.
IMG_2480IMG_2482
 
Poté se směs přecedí přes jemné síto, nechá odkapat, osolí se cca lžičkou soli a vloží do formy na sýr, která se vyloží plátném/látkou, která je součástí sady a dá se - podle návodu - použít opakovaně. Směs se ve formě zmáčkne, zarovná a pomocí pružiny se i s látkou se zašroubuje do formy. Nechá se hodinu odležet v pokojové teplotě.
IMG_2486IMG_2487
 
Zbylou syrovátku (je jí docela dost) jsem slila pro další využití (zkusím syrovátkový chléb nebo nápoj s banánem).
 
IMG_2488
Následně se forma se sýrem dá na několik hodin do lednice.
čtvrtek 8.2.2017
Dnes jsem dost zvědavě otevřela formu na sýr - no a na první pohled to čerstvý sýr připomínalo. Příště ho možná musím lépe uhladit - je trochu šišatý 🙂
IMG_2490
No a výsledek?
  • konzistence je taková, jakou jsem si představovala
  • chuť je příjemná, možná příště větší lžičku soli, ale je to v podstatě "lučina" bez příchuti, i když já z ní trochu cítím ten citron (dá se použít i ocet)
  • pokud se ve fázi před vložením do formy ochutí bylinkami, bude určitě velmi dobrý
  • z 1 l mléka a 1 většího citronu je cca 150 g sýru, o kterém vím, co přesně obsahuje
  • forma slouží i jako dóza pro uložení do lednice - takže teď ještě vyzkouším, jak dlouho vydrží ... pokud ho dříve nesníme ...
IMG_2491
 
www.honeyfood.cz
 
 
foto: Lucie Pomijová
1l - mléko plnotučné
40ml - šťáva z citronu
1lžička - sůl
příprava - 10
vaření - 15
Kategorie Chuťovka
Uvařila LuciePomijová Brabcová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account