Bezový sirup za studena

Vytisknout recept
Natrháme 30 větších květů černého bezu, nejlépe za slunečného počasí, kdy jsou pěkně rozkvetlé. Ideálně bez hmyzáků, abyste je nemuseli oklepávat, přišli byste o zdravý pyl. Samozřejmě alergici si květy omyjí nebo i další, kterým pyl vadí.
Květy necháme louhovat v převařené a vychladlé vodě alespoň 24 hodin (když budete louhovat déle, bude pak sirup tmavší jako na jedné z fotek). Nálev přecedíme přes plátno/plenu/velmi jemný cedník, přidáme cukr a zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme 20 g kyseliny citronové a šťávu ze 3 středně velkých citronů.
A sirup je na světě.
Přelijeme do vysterilizovaných sklenic a uložíme v temnu, nejlépe i chladu. Pokud jste nesterilizovali sklenice, tak vám sirup vydrží krátkou dobu v lednici. Jinak loňský sirup jsem použila ještě na jaře (pak už došel), takže se nemusíte bát, že by nevydržel. Po čase se nahoře udělá takový kal, ale to je jen ten pyl. Pro jistotu můžete přičichnout.
 
30ks - bezový květ
2l - převařená voda
2kg - cukr
3ks - citron
příprava - 10
vaření - 10
Kategorie Nápoje
Uvařila LenkaKomárková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account