Masopust, ve kterém letos třídenní období největších oslav začíná 13. února, je tradiční svátek, který symbolizoval oslavu konce dlouhé a chladné zimy. V letošním roce nebude možné uspořádat masopustní akce jako obvykle, i tak si ovšem můžete masopust užít naplno v rodinném kruhu či se svými blízkými.
 
Masopustní hodování a veselí, během kterého probíhají nejenom tancovačky či zabijačky, představovalo dříve několikadenní období, kdy bylo třeba se dosyta najíst. Po masopustu totiž následoval přísný 40denní půst, příprava na Velikonoce, kdy se nejedlo maso, a lidé se neveselili. Půst už dnes většinou nenásleduje, zato maškarní bály a průvody, lidové zábavy, tancovačky a hodování přetrvaly.
 
I přesto, že letos žádné hromadné akce nebudou, můžete si doma navodit tu správnou masopustní atmosféru. Uvařte si některé z tradičních masopustních jídel a připijte si na zdraví a naději, že se venkovní bujaré oslavy plné tancovaček a hodování brzy opět vrátí v plné parádě.
 
Co se vlastně o masopustu jí a pije?
 
Hodování během masopustu je plné tradičních českých jídel – polévky, zabijačkový guláš, pečený bůček, škvarkové placky, pečená ovarová či vepřová kolena, vepřo knedlo zelo, hojně se pojídají také domácí jitrnice, klobásy, tlačenka či huspenina z místní zabijačky. Nechybí sladké – koblihy, smažené boží milosti a ovocné koláče různých druhů a velikostí.
 
Jídlo je potřeba zapít. Masopust je charakteristický tradiční konzumací piva a především „panáků“ tvrdého alkoholu, které Vás zahřejí a rozproudí Vám krev v žilách. Mezi klasikami se každoročně objevuje tradiční český rum Božkov a legendární bylinný Fernet Stock, které jsou u Čechů i Moraváků oblíbené již po několik generací.
 
Jelikož je v polovině února stále sychravo a venku nezřídka kdy také mrzne, nezapomeňte na konzumaci nápojů, které Vás zahřejí a povzbudí. Ideálním teplým drinkem je v tomto období klasický a všemi oblíbený grog nebo jeho odlehčená verze s černým čajem. V případě klasického grogu smíchejte tuzemák Božkov Originál s vroucí vodou, přidejte libovolné množství cukru a ozdobte citronem. Lehčí verzi grogu připravíte tak, že ve vroucí vodě vylouhujete sáček černého čaje a poté přilijete Božkov Černý, přidáte libovolné množství cukru a ozdobíte citronem. Dámy ani pánové rozhodně nepohrdnou také lahodnou kombinací jemného rumu Božkov Bílý a teplého jablečného džusu. Drink je velice snadný na přípravu – stačí smíchat zahřátý džus s rumem Božkov Bílý a ozdobit limetkou. Uvidíte, že si tyto tři varianty vaše rodina i přátelé velmi rychle oblíbí.
 
Připijte si zkrátka během oslav na zdraví, které je potřeba v každé době! Zkuste panák Pražské vodky či tradičních pálenek Bartida. Pokud Vás láká něco skutečně neobvyklého, ochutnejte Božkov Černý nebo Bílý.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account