Pórek neboli pór pravý patří do jedné velké rodiny s cibulí a česnekem, i když to tak na první nevypadá. Také chutná mnohem jemněji, a mohou ho tak bez obav konzumovat i ti, jimž česnek nebo cibule nesvědčí nebo je nemají rádi. Má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni, nepřehlédnutelné jsou také blahodárné účinky pórku na naše zdraví a štíhlou linii.
Rozdíl mezi pórkem letním a zimním
Z cibulových zelenin se na našich zahradách pórek pěstuje nejméně a můžeme ho rozdělit na zhruba dva základní druhy: letní a zimní. Letní pór roste rychleji a dorůstá až do jednoho metru, delší je i vybělená část, je však tenčí, v průměru kolem čtyř centimetrů. Má vegetační dobu okolo 150 dnů, sklízí se už v létě, spotřebovat ho musíme do prvních mrazů. Zimní pór je kratší, silnější, průměr vyběleného stvolu přesahuje šest centimetrů. Do konzumní zralosti roste přibližně 200 dnů, se sklizní začínáme od září a může zůstat v zemi přes zimu, snese i teploty okolo –15 stupňů Celsia. Jediným problémem bývá jeho vydobytí ze zmrzlého záhonu.
Pór má podobné léčivé účinky jako cibule a česnek, zejména antibakteriální, antivirové a antiseptické. Pórek je zdrojem vitaminů A, B, C a K, z minerálů obsahuje zejména draslík, železo, mangan, selen, vápník a fosfor, dále sirnaté silice, které napomáhají trávení a povzbuzují chuť k jídlu. Pórek čistí krev a střeva od bakterií a kvasinek, podporuje činnost trávicích šťáv a činnost ledvin. Doporučuje se proti nadýmání a zácpě, pomáhá při střevních kolikách a celkové detoxikaci organismu. V antice ho mj. používali jako protijed při otravě alkoholem. Pór má také močopudné účinky, proto se doporučuje pravidelně jíst při léčbě revmatismu a dny. Příznivě působí i na cévní soustavu a mozkovou činnost, výrazně pozitivně ovlivňuje činnost imunitního systému a pomáhá hojení ran. Nejvíce prospěšných látek je v zelené listové části, proto je dobré zpracovávat pórek celý.
Pórek
-
Táňa Kubátová – Vrabčák
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Další z již dříve vydaných knížek mé oblíbené autorky. Taková novodobá červená knihovna. Hezky napsaný romantický příběh. Taková oddychovka. Přečteno...
-
nakladatelství Svojtka – Co jíme?
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Dětské šestnáctistránkové leporelo s více jak 60 otevíracími okénky. Knížka pomocí obrázků seznamuje nejmenší děti s tím, odkud pocházejí potraviny,...
-
Slavnosti jablek
Lenka Hudečková||Bydlení a domácnost
České dobré a zdravé jablko V tuhle dobu, ke konci září nebo první víkend v říjnu, se na...
-
Kvalitní nože jsou základ v každé kuchyni
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
Kuchyňské nože Wüsthof: Recenze a zkušenosti z každodenního používání Nože. Každý, kdo vaří, nebo se pohybuje v kuchyni, ví, že...
-
Proč mít vířivku na terase?
Maruška Trnková||Bydlení a domácnost, inspirace, relax
Umíte si představit lepší odpočinek a relax než v bublinkové lázni, s oblíbeným nápojem a třeba i v dobré...
-
Seniorová Suzy – Zvířátka ve vánočním lese
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Když jsem na tuto knížku loni natrefila v knihkupectví, na první pohled mě zaujala svými nádhernými ilustracemi a jakmile...
-
Alexandra Helm – Velká knížka Na dobrou noc
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Velkoformátové dvanáctistránkové leporelo Alexandry Helm v sobě skrývá nekonečnou studnici příběhů, které si spolu s vašimi ratolestmi můžete vymýšlet...
-
Trable s výběrem spotřebičů? Tyto snadné kroky vám to usnadní
MartinaPružná||Bydlení a domácnost
Dříve si ženy musely v domácnosti vystačit s několika málo pomocníky, ale u zbytku se musely spoléhat jen na vlastní síly....