Co je dokonalé? Pro každého z nás něco jiného, ale v jednom se myslím shodneme – příroda je dokonalá. Jak je to možné, že cokoliv vytvoří, je to ladné, příjemné, proporce jsou naprosto vyvážené? Domnívám se, že je to dílo přesahující naše schopnosti. Ať se podíváme do podzemí, do vody, na poušť, do lesů či do vzduchu, všude najdeme tutu nezměrnou dokonalost. A najdeme tam ještě něco pokud jsme pozorní, je to rovnováha. Všeho je tam akorát, právě tolik, aby to tvořilo ten dokonalý celek.

 Míra věcí, to je klíč k dokonalosti. Avšak my lidé mnohdy vnímáme dokonalost jinak. Máme za to, že když se budeme ještě více snažit, když budeme mít ještě o pár centimetrů v pase méně, když budeme mít dům zařízený podle nejnovějších trendů, když na mnoho způsobů…..

Jenže dokonalost pořád není to pravé ořechové. Tak co ještě? Nic! Právě honba za dokonalostí nás od ní vzdaluje. Chce to pokoru a víru jednak v sami sebe, ale hlavně úctu k přírodě, jako dokonalé inspiraci co je harmonie, krása, klid a mír. Pak pochopíme co je dokonalost, to, že ji můžeme dosáhnout pouze přijetím již stvořeného a snad se pokoušet nalézet inspiraci právě v přírodě. Vždyť i o tom jsou učení jako třeba feng-šuej nebo i všechna výtvarná díla pracují s onou vyvážeností, která tvoří celek, jedině tak je dílo zdařilé. Také design napříč celým spektrem od automobilů po módu se snaží o dokonalost a dosahuje jí právě kopírováním ladnosti přírody. Všichni máme rádi ty příjemné tvary podobající se oblázkům, mrakům…., kde se objeví motiv přírody, většinou nás přitahuje. I posvátná geometrie vychází z přírody. Podívejme se na krystaly některých nerostů, nebo pojďme do chemie a jejich chemických reakcí – nádhera.

 Avšak to co nás v oblasti dokonalosti zajímá asi nejvíce jsme my sami. Snažíme se být dokonalý. Jde to vůbec? Ano jsme součástí přírody, takže bychom měli zapadat do toho dokonalého soukolí a možná tomu tak opravdu je! Nevytvořili jsme si náhodou takového strašáka sami na sebe, který nás nutí se přibližovat k něčemu co vlastně už dávno máme, jen o tom nevíme, nebo jsme v rámci komerce podlehli tomu, že musíme být vlastně všichcni stejní, abychom byli dokonalí? Copak je v přírodě něco stejné? Nikoliv, každý kaštan, každá květina, každá sněhová vločka je jiná a přitom dokonalá! Ba co víc, tvoří nádherné celky.

 Snažím se skládat hold dokonalosti přírody tvorbou obrázků, do kterých vkládám minerály a mnohé další přírodniny jako jsou mechy, lišejníky, různé plody a to vše na základě malovaném pastelem. Zkuste posoudit sami zda se mi daří vnést do našich domovů onu dokonalost inspirovanou přírodou.

Možná právě kousek takto uchopené přírody je dobrou připomínkou, že není třeba mnoho měnit, stačí se jen dívat a vnímat. Mé obrázky najdete na www.jitka-vetrovska.com. Budu ráda pokud v nih naleznete inspirace nejen k dokonalosti.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account