Bankovka s Rašínem – prvním ministrem financí samostatného Československa – bude určena pro sběratelské účely.
Praha – Česká národní banka už rozhodla, jak bude vypadat nová stokoruna s Aloisem Rašínem. Bankovku vydá v příštím roce ke stému výročí vzniku československé měny.  
Jde o vůbec první pamětní bankovku, kterou ČNB připravuje. Dosud mohla vydávat pouze pamětní mince, rozšíření této možnosti o bankovky přináší novela, kterou v tomto týdnu schválili senátoři.
Bankovka s Rašínem – prvním ministrem financí samostatného Československa – bude určena pro sběratelské účely, v oběhu nemá nahradit dosavadní stokorunu s motivem Karla IV.
 
Na stokorunách byli doposud vyobrazeni jen tři Češi. V první sérii, v roce 1927, se na zelené stokoruně objevil prezident Masaryk. Naopak v poslední československé sérii patřila stokoruna velmi nepodařenému portrétu Klementa Gottwalda. Současná česká stovka je pak od roku 1993 spjata s Kulhánkovým portrétem Karla IV. Bankovky plnily od samého počátku nejen roli prostředku směny a znaku státní suverenity. Byly vždy také vlastivědným a uměleckým dílem, se kterým se všichni denně setkáváme. Vždyť jen stokorun je dnes v oběhu téměř 60 milionů kusů. Návrh nové bankovky po zesnulém Oldřichu Kulhánkovi ovšem staví každého grafika před nelehký úkol. Česká národní banka proto oslovila především zkušené autory poštovních známek – Evu Haškovou, Jana Kavana, Zdeňka Netopila a Karla Zemana. Jak bude nová stokoruna vypadat, se dozvíme na začátku příštího roku. Bankovka s portrétem Aloise Rašína bude emitována pouze v menším množství, k platbám bude proto podle České národní banky nadále používána „císařská“ bankovka s Karlem IV. Dva paralelně používané vzory byly použity u české desetikoruny a dvacetikoruny (vzor 2000), či u dvoueurové mince vydané při příležitosti letních olympijských her v Athénách. Uvádění nových vzorů českých bankovek bylo doposud spojeno výhradně se zaváděním nových ochranných prvků. Jelikož ale ČNB vydá Rašínovu stokorunu jen v omezeném množství, do normálního oběhu se nedostane – každý si takovou vzácnost raději nechá.
 


 
 
Zdroj:
https://zpravy.aktualne.cz/finance/bankovka-100-kc-stokoruna-alois-rasin/r~9becd6a8494711e8b8310cc47ab5f122/
 
https://www.mincelipka.cz/blog/2017/11/59-prvni-ministr-financi-rasin-se-objevi

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account