Prožívali jsme u nich pohádkové dětství. Vybavují se mi třeba ty večery, kdy nám děda
s babičkou před spaním vyprávěli pohádku o Budulínkovi a hráli u toho divadlo. Jak nám děda potom dlouho do noci vypravoval, jaké to bylo, když byl malý a s malým a velkým mlynářem u nich na vsi prováděli lotroviny. Vždycky jsme u nich mohli skákat na gauči
a babička pro nás měla schovaný pudink s piškoty a marmeládou. Děda nás zasvětil do tajů zahrádkářství, když jsme z brambor vybírali mandelinku. Babička mě zase naučila háčkovat. Vždy, když jsme byli nemocní (a naši museli do práce), tak nás láskyplně opečovávali, až se nám vůbec nechtělo se uzdravit. 
A když se jich zeptáme, co by si přáli, řeknou jen, že nic nepotřebují. Ke štěstí jim prý stačí to, že budeme všichni zdraví a pokud možno šťastní. Zaslouží si ale víc než jen další bačkory důchodky nebo pyžamo, co myslíte? Mám tu pro vás proto 5 tipů, jak pro vaše babičky a dědy vybírat takové dárky, které jim udělají opravdovou radost.

Přidejte tam fotky 

Je to tak. Babičky a dědové by nás chtěli mít neustále nablízku. A když to nejde prakticky, tak alespoň na obrázku. Proto se mi osvědčily jakékoliv dárky s fotky vnoučat a pravnoučat. Ať už je to kalendář, který si pověsí na zeď, hrneček, do kterého si udělají ranní čaj (nebo si ho spíš vystaví na poličku, protože je škoda z něj pít) nebo polštářek (třeba voňavý levandulový). Jakákoliv věc, na které budou jejich milovaná dítka, je jistojistě potěší.

Zážitek je víc než věc

Faktem je, že za svůj dlouhý život nakupili už spoustu věcí a velkou část jich už vlastně vůbec nepotřebují. Proto je ideálním dárkem jakýkoliv zážitek. Vezměte je třeba na výlet do míst, kam jezdili zamlada, pozvěte na školní besídku vnoučat anebo kupte třeba let balónem. Jakákoliv činnost, která jim osvěží jinak stereotypní program důchodce, jim určitě udělá radost.

Zahrajte si s nimi

Ještě než jsem měla svoje dítko, vždycky jsem s nimi na návštěvě hrála žolíky. Máte nějakou jinou oblíbenou rodinnou hru? Hrajte! Kostky, člověče nezlob se nebo společně luštěte křížovky. Máte rádi hru Aktivity? Naučte jí babi s dědou. Uvidíte, jak je to bude bavit.

Zavzpomínejte společně

Nechte si vypravovat a ptejte se, jak se babička s dědou potkali. Jací byli jejich rodiče
a jaké mívali jako malí povinnosti. Určitě si rádi zavzpomínají a vy se dozvíte, jaké to bylo a možná budete koukat, jak bylo vše jiné. Anebo společně vzpomínejte na vaše dětství a zážitky s babičkou a dědou.

Každou pomoc ocení

I když budou říkat, ať si s tím neděláte starosti a že to nějak zvládnou, uvidíte, že když babi umejete okna, bude nakonec moc vděčná, že se s tím nemusela pachtit sama. Místo toho jí udělejte kafíčko a přidejte zákusek. Dědovi zase můžete posekat zahradu, naštípat dříví, pomoct s opravou odpadu, prostě co je třeba. Taková pomoc je víc než jakýkoliv dárek.

A kdybyste potřebovali další inspiraci, přečtěte si třeba článek 
Jakým dárkem potěšit vaši milovanou babičku? nebo 
Dárek pro dědu? Nelámejte si hlavu a přečtěte si těchto 10 nápadů.

Jaké dárky vybíráte pro své prarodiče vy? A který z nich je nejvíc potěšil?
Veru.Doudo / DárkoBlog.cz
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account