Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní. Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů. Chutná po oříšcích a voní po obilí.
Blahodárné účinky bulguru
Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur v kuchyni
Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou “dojít”. Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem – nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. Surovinu namáčejte po dobu jedné hodiny, potom vodu slijte.
Pokrmy z bulguru
Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.
Bulgur
-
Přihlašování do Mentoringového programu Minerva 21 je v plném proudu. Přihlaste se i vy
KristinaGrey||Blog
Mentoring MINERVA21 je celoroční program osobního rozvoje pro ženy a muže – Minervanky a Minervany, kteří chtějí systematicky pracovat na...
-
Soutěže?
DenisaVáňová||Blog
Nevím, kdo z vás tady soutěží či nikoliv. Já se účastním soutěží na pár stránkách, Facebooku a instagramu. Hlavně...
-
Kořenov – Štěpánka – Vojenské opevnění
EvaMalíková||Blog
Další z našich výletů v Krkonoších byl na rozhlednu Štěpánka. Ještě před povídáním o tomto výletě zmíním, že jsem...
-
MOTIVACE JE DŮLEŽITÁ VÍC, NEŽ SI MYSLÍME!
BarboraVetrovcova||Blog
Taky jste se někdy do něčeho pustili s nadšením a odhodláním a ono Vám za pár dní došlo, že...
-
Sešla se mi série dotazů, a tak jsem se rozhodla na pár vybraných odpovědět:
MaryAušová||Blog
*heart* Jsi jebnutá takhle od přírody, nebo je to hormonální bouřkou?No takhle… vždycky jsem byla tak trochu jiná (čti...
-
Moje chvilka v koupelně, aneb jak jsem zatočila s vodním kamenem
VeronikaŠáfrová||Blog
Dámy, chci se s Vámi podělit s mým,, úža zážitkem”. *wine*:-D Berte to prosím trochu s nadsázkou, poněvadž se...
-
YouTube
DenisaVáňová||Blog
YouTube každý zná na sledování videí, co ale na výdělek? Na tuhle myšlenku mě přivedla švagrová (natáčela jsem i...
-
Již 19.10. 2018 Michal Hrůza pro Rebeku, speciální host WAIT v Prdubicích v Kongresovém centru
KamilaKřivčíková||Blog
Michal Hrůza je významná osobnost české hudební scény, na které se pohybuje již více než dvacet let. Několik let...