O vlajce


 

Česká vlajka je jedním ze státních symbolů České republiky. Vlajka se skládá z horního pruhu bílého a dolního pruhu červeného, mezi něž je vsunut žerďový modrý klín do poloviny délky vlajky. Poměr šířky vlajky k její délce je 2 : 3, zákon však výslovně umožňuje namísto státní vlajky použít její napodobeninu s odlišným vzájemným poměrem šířky a délky.

Státní vlajka České republiky

    Modrý klín – sahá přesně do poloviny délky vlajky a vždy je umístěn na straně žerdi (stožáru). Modrý klín byl na vlajku přidán v roce 1920.
    Bílý pruh – při vodorovném věšení je vždy nahoře a při svislém věšení vlevo.
    Červený pruh – je umístěn dole a při svislém věšení vpravo.
    Poměr stran – naše vlajka má obdélníkový tvar s poměrem stran 3 : 2.

 
Smyslem není rekord sám o sobě. Český den s českými vlajkami je příležitostí připomenout si významné výročí naší pospolitosti nikoliv médii přenášenými oficialitami (nic proti nim), ale sami. Tím, že i každý z nás něco udělá. Že i já vyvěsím svojí vlajku a že tím něco vyjádřím. Národní hrdost bývá spojena se symboly (jakým je například vlajka), ale také s odkazem předků. Být hrdý na to, co dokázali prarodiče, rodiče či lidé v naší obci či městě, co za jejich života vzniklo a zkusit být také prospěšný… i to je Český den s českými vlajkami. I to je důvod se připojit a vyvěsit 28. října 2018 českou vlajku.

 


 
Český den s českými vlajkami – 28. října 2018
V rámci významného výročí 100 let od vzniku naší samostatné republiky pořádá Agentura Dobrý den pokus o rekord: Nejvíce vyvěšených vlajek České republiky. Zapište se i Vy do České knihy rekordů, vyvěsme společně dne 28. října 2018 nejvíc českých vlajek.
Milí starostové a starostky, ředitelé škol, spolky, hasiči, jednotlivci, občané!

Zaregistrujte se do rekordu

    Je to snadné a zdarma!

Vyvěste vlajky!

    Látkové, papírové, tištěné, malované, či jinak vyrobené vlajky ČR.

Sdílejte svou účast na rekordu

    Připojte se k Facebookové události – Český den s českými vlajkami.
    Sdílejte své fotky s vlajkami na Facebooku, Instagramu, Twitteru… a připojte hashtag #nejvicvlajek.

Pošlete čestné prohlášení

    Po vyvěšení vlajek ke 100. výročí samostatnosti Vás požádáme o zaslání prohlášení a několika fotek přes Váš profil na tomto webu.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account