Současné výzkumy ukazují, že vitamín D podporuje zdravý mozek, a že může dokonce pomoci zmírnit deprese. Celosvětově zhruba miliarda lidí nemá dostatečné množství vitamínu D, a dalších 350 milionů osob trpí depresí. Sice se nejedná o léčbu jako takovou, ale zajištěním dostatečného množství vitamínu D lze pomoci snížit riziko depresí a podpořit svůj zdravotní stav.
Četné studie prokázaly, že existuje přímé spojení mezi dostatečným množstvím vitamínu D a depresemi, ale vitamín D je potřebný ještě k dalším věcem – má více důležitých rolí v našem těle, například je důležitý pro zdravé kosti a zdravý mozek.
Vitamín D má důležitou roli pro náš mozek, a to celoživotně. Je zásadní pro řádný rozvoj mozku už od narození, a je důležitý i pro seniory. Nedostatek vitamínu D u starších osob je spojován s poruchami mozku, včetně deprese, demence a schizofrenie.
Naopak studie prokázaly, že dodáním vitamínu D může vést ke zlepšení nálady, zlepšení paměti a podpory celkové funkce mozku.
Jak funguje vitamin D v souvislosti s depresemi, není ještě plně pochopeno, ale vědci tvrdí, že to tak je. Zřejmě vitamín D zvyšuje produkci chemických látek v mozku, které se nazývají monoaminy. Právě tyto látky zahrnují neurotransmitery, jako je např. serotonin, dopamin a norepinefrin.
Studie také prokázaly, že nedostatek vitamínu D může vést k zánětu v mozku – někteří vědci dokonce tvrdí, že právě záněty jsou skutečnou příčinou depresí.
Kolik vitamínu D potřebujeme?
Denní příjem vitamínu D by měl být 400 – 800 IU (mezinárodních jednotek), některé výzkumy ukazují, že množství by mělo být mnohem vyšší, zvláště u těch, kteří nejsou pravidelně na slunci.
Co pro to udělat?
Jíst jídlo, které je bohaté na vitamín D, používat vitaminové doplňky, trávit čas na sluníčku a/nebo si venku zacvičit, to vše pomáhá zlepšit duševní zdraví.
Skvělý způsob, jak získat vitamín D, je pobyt na slunci. Je to však nespolehlivé, neboť intenzita slunečního svitu se mění v závislosti na ročním období a denní době, a absorpce je u každého člověka jiná.
Potraviny obsahující vitamín D jsou především olejnaté ryby, jako je losos, makrela, sardinky, a dále vejce, houby a jogurt. Vitaminové doplňky jsou také dobrá volba, neboť tím se zajistí dostatečné množství tohoto vitamínu.


 
Zdroje: naturalnews.com, BeBrainFit.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account