Tak to je jedna z vět, které slyším poměrně často. Stačí nám ale samotný vápník, aby se zlepšily naše kosti? Samozřejmě, že nestačí. Pití jednoho litru mléka denně rozhodně není řešení, je to přežitek z doby minulého režimu. Tehdy se už na základních školách každý den o velké přestávce rozdávalo malé mléko s brčkem a jeden rohlík. Dnešní vědecké výzkumy ukazují, že čím méně mléka v dospělosti pijeme, tím více je to prospěšné pro naše zdraví.
Vápník tvoří základ naší kostry. Ovšem ani v jakékoli organické nebo ionizované formě sám o sobě není schopen naše kosti zpevnit. Je k tomu potřeba hořčík, a (aby to nebylo tak jednoduché), musí být ve správném poměru. Na 200 mg vápníku potřebujeme 100 mg hořčíku. Platí to samozřejmě i obráceně. Podívejme se na všechny potřebné prvky, které musí být v přesném poměru:
Vápník je hlavní minerální složkou kostní tkáně a zajišťuje její pevnost.
Hořčík je nezbytný pro plnohodnotné vstřebávání vápníku ve střevech. Při nedostatku hořčíku se stupeň vstřebávání vápníku výrazně snižuje.
Vitamín D3 reguluje vstřebávání vápníku ve střevech a jeho uložení do kostní tkáně. Také omezuje jeho vylučování močí.
Vitamín C, bioflavonoidy, vitamín B6, mangan – všechny tyto látky jsou nezbytné pro syntézu kolagenu – hlavní bílkoviny pojivové tkáně tvořících kostru těla. Při nedostatečné pevnosti pojivového základu kostí se rozvíjí osteoporóza, a to i přesto, je-li v organismu dostatek vápníku a dalších minerálních látek.
Vitamín B6 a vitamín K1 jsou zapotřebí pro syntézu osteokalcinu – zvláštní bílkoviny, která je nezbytná pro krystalizaci hydroxapatitu vápníků v kostní tkáni.
Zinek reguluje aktivitu hormonu kalcitoninu, bez něhož není možné ukládání vápníku z krve do kostí.
Vojtěška a kořen lékořice – obě tyto rostliny jsou bohatými zdroji přírodních fytoestrogenů, které částečně kompenzují nižší hladinu ženských pohlavních hormonů estrogenů související se stárnutím. Jak známo, pokles hladiny estrogenů podmíněný stárnutím je hlavní příčinou rozvoje osteoporózy u žen.
Kořeny pampelišky jsou bohatým zdrojem přírodního fosforu, který je spolu s vápníkem nezbytný pro tvorbu hydroxyapatitu – hlavního prvku minerálního základu kostí. Kořeny pampelišky jsou navíc velmi bohaté na inulín, který podporuje ionizaci vápníku ve střevech a tím zvyšuje stupeň jeho vstřebávání.
Nať přesličky je mimořádně bohatá na přírodní sloučeniny křemíku, který je spolu s vápníkem a fosforem nezbytný pro udržení pevnosti kostí.
Nať dvojzubce trojdílného je zdrojem přírodního manganu a bioflavonoidů nezbytných pro syntézu proteinové (kolagenové) konstrukce kostí. V lidové medicíně je dvojzubec trojdílný nejznámějším lidovým prostředkem na léčbu křivice.
Kupovat tohle všechno samostatně a pak složitě přepočítávat přesné poměry je pro běžného smrtelníka téměř nadlidský výkon. Naštěstí jsem objevila firmu, která to udělala za nás a dokázala tohle všechno dostat do jedné tablety. Navíc za neuvěřitelně nízkou cenu. V lékárně to neseženete. Je to produkt z planých sibiřských rostlin a, tak jak je to i u jiných firem, i zde je možné ho získat na základě přímého prodeje. Viz. https://ludmila-tobolakova.cz/prilezitost/
Přeji hezký den 🙂

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account