Jasmín pochází z Orientu, což dokazuje i jeho jméno, které vzniklo z perského „jasämin“ a překládá se jako boží dárek. Existuje hned několik druhů této rostliny, přičemž nejznámější jsou jasmín arabský (Jasminum sambac) a Jasmín pravý (Jasminum officiale, ‚Grandiflorum‘). V Česku se pěstují oba tyto druhy v květináčích, pokojích a sklenících, v létě i pod širým nebem. Vyskytuje se zde též velmi podobný keř zcela jiného původu – pustoryl vonný (jasmín bílý). Ten svou silnou vůní svých květů velmi připomíná jasmín.
Po dlouhá staletí rostl jasmín především v královských zahradách. V současnosti se však již pěstuje v mnohých oblastech včetně Středozemního moře. Jeho bílé, hvězdicovité, sladce vonící květy se rozevírají jen v noci, a proto se i tehdy musí sbírat, aby bylo jejich aroma nejsilnější. V Indii se proto rostlině přezdívá „královna noci.“ Zkušený sběrač může sklidit jen 10 až 15 tisíc květů za noc, přičemž na výrobu jednoho kilogramu oleje je potřeba až 8 milionů čerstvých nepoškozených květů. Z nich se pak náročnou extrakcí rozpouštědlem a následnou destilací získává jasmínová silice. Proto je jasmínový olej jedním z nejvzácnějších a nejdražších na světě. Největší množství oleje se vytěží v jižní Francii a Tunisu, kde se za tím účelem pěstuje ve velkém. Ten nejkvalitnější jasmínový olej se vyrábí v Turecku.
I přes jeho vysokou cenu je jasmín využíván mnoha způsoby, obzvláště v kosmetickém a potravinářském odvětví. Nejčastěji se přidává do parfémů, vyrábějí se z něj sirupy či čaje, používá se během aromaterapií, v medicíně některých oblastí a lidovém léčitelství.
V mnohých oblastech je považován za symbol krásy, lásky, elegance a štěstí, a proto se často přidává do svatebních kytic. Užívá se i během některých náboženských obřadů, ve kterých nejčastěji symbolizuje čistotu. V Thajsku je rostlina symbolem matek a zobrazuje lásku a respekt. Na Hawaji, Filipínách, v Indonésii a v Pákistánu se považuje za národní symbol.
Účinky

    Jasmín se nejčastěji užívá v aromaterapii, neboť působí velmi kladně na lidskou psychiku. Zlepšuje náladu a má antidepresivní účinky. Pomáhá v případě velkého stresu, napětí či úzkosti a efektivně zklidňuje. Tím pádem bývá doporučován i při nespavosti.
    Zlepšuje cirkulaci krve, podporuje snižování hladiny špatného cholesterolu (LDL). V čínské medicíně je jasmín považován za „ochlazovače krve,“ takže se používá při horečce a při úžehu.
    Podporuje imunitní systém a detoxikaci organismu.
    Má pozitivní vliv na dýchací cesty, využívá se jako kloktadlo při bolestech v krku, ale i ústních vředech.
    Podporuje metabolismus, může být proto vhodným doplňkem hubnoucí diety.
    Často se označuje za „rostlinu dlouhověkosti“ a říká se, že má opravdu omlazující účinky.
    V tradiční čínské medicíně se používá při očních potížích. Odvarem z jasmínu se doporučují vyplachovat oči.
    V lidovém léčitelství se užívá při jaterních potížích a zlepšuje trávení.
    Podporuje zdraví ženských pohlavních orgánů a hormonální soustavy. Pomáhá při menstruačních bolestech, v období menopauzy, usnadňuje porod.
    Je považován za afrodiziakum, často se proto označuje za rostlinu lásky.
    Jedním z dalších pozitivních účinků byliny je schopnost snížit chronické bolesti kloubů při artritidě. Protizánětlivá povaha určitých látek obsažených v jasmínovém čaji může potlačit otok a zánět kloubů.
    Jasmínový čaj je též cenným pomocníkem během diabetu, jelikož může mírnit vedlejší symptomy tohoto onemocnění.
    Jasmín bývá často součástí zelených a černých čajů. V závislosti na konkrétním zvoleném čaji se mění konkrétní typ obsažených antioxidantů. V případě černých jasmínových čajů můžeme očekávat vysokou úroveň theaflavinů, zatímco u nejobvyklejších zelených čajů je vysoká úroveň katechinů, oba však mají na tělo podobné účinky. Antioxidanty jsou pro nás organismus velmi důležité, jelikož nás chrání před škodlivými látkami a volnými radikály.
    Rostlina podporuje zdraví pokožky a hydratuje ji. Hojně se používá v kosmetických produktech pro svoje antibakteriální a antiseptické účinky.

Návod na přípravu jasmínového čaje:
Poměr mezi čajem a vodou by měl být 1:50 (cca 1 lžička na 200-250 ml vody). Teplota vody pro nálev je 90-95°C, u zelených jasmínových čajů i nižší. Čaj se louhuje cca 2-3 min, zelené jasmínové čaje i méně.
Nežádoucí účinky
I přestože u jasmínu nebyly potvrzeny nežádoucí účinky, je vhodné nepřekračovat doporučené dávkování.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account