Krabičková jídla určitě není potřeba představovat, ale co takhle jídla ve sklenici. Možná jste si již tímto způsobem zkoušeli připravit salát, ale velmi podobně se můžete pustit i do hlavních jídel a samozřejmě dezertů, které mnohdy slouží rovněž jako originální dárek. Největší výhodou je úspora času, protože si připravíte jídlo i na několik dní dopředu a během chvíle pak můžete servírovat. Nezanedbatelnými benefity jsou však také úspora peněz a zdravý životní styl.

Připravit jídlo do sklenice lze několika způsoby a můžete jen poté nosit s sebou i do práce namísto krabiček. Jednou z možností je klasika, kterou známe možná již od našich babiček, které nám například při návštěvě nabalily ve sklenici polévku, omáčku nebo guláš. Podobně si tato jídla můžete připravit i doma, ke guláši například do sklenice přidat těstoviny a pak už vše jen vyklopíte a ohřejete. Další variantou jsou již zmíněné saláty, které ovšem mohou zahrnovat i těstoviny, rýži, maso či luštěniny. Navrstvíte do sklenice a po vyklopení už rovnou konzumujete. Ovšem pozor, je potřeba dodržet určitý postup a pravidla při vrstvení, aby salát vydržel čerstvý.

Správně navrstvit salát znamená začít zálivkou, následuje vrstva těstovin, rýže, nudlí, luštěnin či kukuřice. Pokračujeme zeleninou, a to čerstvou či tepelně upravenou, poté přidáme maso, slaninu, vejce či sýr. Úplně nakonec přijde salát, semínka nebo ořechy. Samozřejmě, pokud některou z vrstev v salátu nechcete, vynecháte ji. Sklenici je vždy dobré napěchovat až po okraj, aby v ní zůstalo minium vzduchu, a uchovávat ji ve svislé poloze, aby se ingredience nesmísily dříve, než potřebujeme.

Foto: Shutterstock

Některé pokrmy lze již přímo ve sklenici připravovat, buď jejich zavařením (například navrstvit syrové maso, zeleninu, zalít vývarem, zavíčkovat a zavařit), nebo třeba přípravou v troubě jako u tohoto receptu:

Foto: Shutterstock

Rýžový pilaf s kuřecími paličkami

Ingredience

12 ks kuřecích paliček

Cibule

300 g rýže

3 červené papriky

5 g soli

3 g pepře

3 g sladké mleté papriky

3 g sušeného česneku

200 ml smetany

300 ml kuřecího vývaru

Postup

Připravíme si 3 zavařovací sklenic, cibuli nakrájíme na kolečka a přibližně 4 kolečka dáme na dno každé sklenice. Zasypeme 100 g rýže v každé sklenici, na rýži poklademe kolečka červené papriky.

Do mísy dáme kuřecí paličky, které zasypeme solí, pepřem, mletou paprikou a sušeným česnekem, vše promícháme, aby se paličky směsí obalily.

Nyní do každé sklenice vložíme 4 kuřecí paličky kostí nahoru. Zalijeme smetanou a kuřecím vývarem. Sklenice shora překryjeme alobalem, naskládáme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme 40 minut na 180 ºC.

Do menších skleniček můžete vytvořit skvělé snídaně z jogurtu a ovoce nebo overnight oats (vločky namočené přes noc v rostlinném mléce, poté přidáte ovoce a ořechy ) či lahodné dezerty, hodí se například takové typu tiramisu, pudinkové, s chia a vrstveným ovocem.

Lískooříškový dezert

1. vrstva:

75 g rozdrcených čokoládových či karamelových sušenek

2. vrstva:

50 g smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
1 vrchovatá lžíce Nutelly

3. vrstva:

100 g smetany ke šlehání
100 g mléčné čokolády

Foto: Shutterstock

4. vrstva:

30-40 g rozmixovaných lískových oříšků

5. vrstva:

200 g smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
Vanilkové aroma

Zdobení:

Odložené sušenkové drobky

Podobně jako u jídel do krabičky máte i v případě těch do sklenice možnost kontroly, co svému tělu dáváte. U skla však na rozdíl od plastových krabiček nehrozí, že by jídlo získalo nějakou pachuť. Jen vždy myslete na to, že dospodu přijde mokrá složka a na ni pak teprve složka pevná. Existuje mnoho skvělých receptů, které jsou plné živin a lze je mít připravená ve sklenicích. Hraní si s recepty vám nakonec umožní mít celou řadu možností pro dny, kdy není příliš času na vaření, nebo i chvíle, ve kterých je zapotřebí obdarovat někoho zajímavým jedlým dárkem.

Zdroj: Wikipedia Commons, redakční text, preparednessmama.com

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account