Zdá se to jako nekonečný příběh, přijdete z práce a začíná kolotoč dalších povinností včetně vaření večeře, případně oběda na další den. Existuje však lepší způsob, který vám ušetří čas a často i peníze. Připravte si jídlo na celý týden dopředu. Ano, bude zapotřebí věnovat tomu nějaký čas třeba o víkendu, ale ve výsledku získáte daleko více prostoru na jiné věci.

Jakmile si vše připravíte dopředu, nemusíte každý den pátrat v lednici, co uvaříte. Namísto toho jen sáhnete buď již po hotovém jídle nebo připravených ingrediencích, které pouze rychle poskládáte dohromady. Pravda, chce to trochu plánování, ale jakmile si vytvoříte určitý systém, půjde to skoro samo. Nejprve si v klidu sedněte a sepište si, jaká jídla chcete připravit. Takové omáčky či guláš vám vydrží i na více dnů, jen můžete například obměnit přílohu. Nebo si zvolte nějakou základní ingredienci, kterou je možné využít na vícero způsobů, například pečené kuře, mleté maso nebo vepřovou panenku.

Pomůže vám také, když si projdete obsah lednice, mrazáku a spižírny či sklepa, určitě tam máte spoustu ingrediencí, o kterých už možná ani nevíte. Dobře v tomto případě funguje systém FIFO (First In First Out), tedy vše, co jste nakoupili dříve nebo má brzkou expiraci, půjde spotřebovat jako první. Teprve poté dejte dohromady nákupní seznam a vydejte se na velký nákup. Už i tím, že nebudete denně či obden běhat do obchodu, šetříte svůj čas.

Některá jídla můžete mít v krabičkách v lednici a pouze ohříváte, jiná si po porcích zamrazíte. Do mrazáku si lze připravit i ingredience, které pak jen promícháte, například zeleninu si nakrájejte ve věším množství při jednom nepořádku a rozdělte do menších balíčků. Na celý týden tak jde nachystat večeře pro celou rodinu nebo třeba obědy do práce, hezky do krabičky.

Papriky plněné kuřecím masem

Ingredience

6 paprik na naplnění
2 velká vejce
3 šálky trhaných vařených kuřecích prsou
1 šálek salsy
3/4 šálku strouhanky
1/2 hrnku vařené dlouhozrnné rýže
2 šálky omáčky na těstoviny

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vrcholky paprik a odstraňte semínka. Ve velké míse smíchejte vejce, kuřecí maso, salsu, strouhanku a rýži, směs lžící naládujte do paprik.

Omáčku na těstoviny rozetřete na dno zapékací mísy potřené olejem nebo vyložené pečicím papírem, na omáčku položte papriky a přikryté pečte 60-65 minut.

Krémová kuřecí polévka s tortellini

Ingredience

1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 velká cibule
1 červená paprika
2 šálky mrkve nakrájené na plátky
4 stroužky česneku
1 1/4 kg kuřecích prsou bez kůže
9 šálků kuřecího vývaru
250 g sýrových Tortellini
1/3 šálku husté smetany
2 polévkové lžíce baleného mraženého špenátu nebo 1/2 šálku čerstvých listů baby špenátu
2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
1 1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky drceného červeného pepře
Sůl

Foto: Shutterstock

Postup

Do velkého hrnce přidejte olivový olej a nakrájenou cibuli. Smažte do změknutí, poté přidejte nakrájenou papriku, mrkev a česnek, smažte další 3 minuty.

Do hrnce přidejte celá kuřecí prsa, kuřecí vývar, tymián, 1 lžičku soli a 1/4 lžičky mletého černého pepře. Přiveďte k varu. Trochu snižte teplotu a vařte 15 minut, dokud není kuře uvařené, poté ho vyjměte na prkénko.

Zvyšte mírně teplotu, vmíchejte tortellini, kuřecí maso pokrájejte a vložte zpět do polévky.
Jakmile jsou tortellini uvařené, asi 10-14 minut, vypněte plotnu a vmíchejte 1/4 šálku husté smetany, špenát a petrželku. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

Řecký rýžový hrnec

Ingredience

1 kg kuřecích prsou bez kůže
1/2 červené cibule
1/4 šálku citronové šťávy
1/2 šálku vody
1 lžička česnekového prášku
1/2 lžičky černého pepře
1 lžička soli
1 lžička sušeného oregana
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce červeného vinného octa

Foto: Shutterstock

Na servírování

Vařená quinoa, rýže, kuskus, čerstvá nakrájená rajčata, okurky, sýr feta a olivy, případně pita chléb a tzatziki.

Postup

Vložte kousky kuřete do hrnce, přidejte cibuli. V malé misce rozšlehejte citronovou šťávu, vodu, česnekový prášek, pepř, sůl, oregano, olivový olej a ocet. Nalijte na kuře a cibuli, promíchejte. Vařte dokud není maso hotové a hezky měkké (ideální je pro tyto účely například tlakový hrnec).

Podávejte s quinoou, rýží nebo kuskusem. Skvělé je promíchat s čerstvými okurkami, rajčaty, kousky fety a olivami. Směs lze podávat i jen s pita chlebem a polité tzatziki.

Zdroj: tasteofhome.com, fitmencook.com, Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account