Krabičková jídla určitě není potřeba představovat, ale co takhle jídla ve sklenici. Možná jste si již tímto způsobem zkoušeli připravit salát, ale velmi podobně se můžete pustit i do hlavních jídel a samozřejmě dezertů, které mnohdy slouží rovněž jako originální dárek. Největší výhodou je úspora času, protože si připravíte jídlo i na několik dní dopředu a během chvíle pak můžete servírovat. Nezanedbatelnými benefity jsou však také úspora peněz a zdravý životní styl.
Připravit jídlo do sklenice lze několika způsoby a můžete jen poté nosit s sebou i do práce namísto krabiček. Jednou z možností je klasika, kterou známe možná již od našich babiček, které nám například při návštěvě nabalily ve sklenici polévku, omáčku nebo guláš. Podobně si tato jídla můžete připravit i doma, ke guláši například do sklenice přidat těstoviny a pak už vše jen vyklopíte a ohřejete. Další variantou jsou již zmíněné saláty, které ovšem mohou zahrnovat i těstoviny, rýži, maso či luštěniny. Navrstvíte do sklenice a po vyklopení už rovnou konzumujete. Ovšem pozor, je potřeba dodržet určitý postup a pravidla při vrstvení, aby salát vydržel čerstvý.
Správně navrstvit salát znamená začít zálivkou, následuje vrstva těstovin, rýže, nudlí, luštěnin či kukuřice. Pokračujeme zeleninou, a to čerstvou či tepelně upravenou, poté přidáme maso, slaninu, vejce či sýr. Úplně nakonec přijde salát, semínka nebo ořechy. Samozřejmě, pokud některou z vrstev v salátu nechcete, vynecháte ji. Sklenici je vždy dobré napěchovat až po okraj, aby v ní zůstalo minium vzduchu, a uchovávat ji ve svislé poloze, aby se ingredience nesmísily dříve, než potřebujeme.
Některé pokrmy lze již přímo ve sklenici připravovat, buď jejich zavařením (například navrstvit syrové maso, zeleninu, zalít vývarem, zavíčkovat a zavařit), nebo třeba přípravou v troubě jako u tohoto receptu:
Postup
Připravíme si 3 zavařovací sklenic, cibuli nakrájíme na kolečka a přibližně 4 kolečka dáme na dno každé sklenice. Zasypeme 100 g rýže v každé sklenici, na rýži poklademe kolečka červené papriky.
Do mísy dáme kuřecí paličky, které zasypeme solí, pepřem, mletou paprikou a sušeným česnekem, vše promícháme, aby se paličky směsí obalily.
Nyní do každé sklenice vložíme 4 kuřecí paličky kostí nahoru. Zalijeme smetanou a kuřecím vývarem. Sklenice shora překryjeme alobalem, naskládáme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme 40 minut na 180 ºC.
Do menších skleniček můžete vytvořit skvělé snídaně z jogurtu a ovoce nebo overnight oats (vločky namočené přes noc v rostlinném mléce, poté přidáte ovoce a ořechy ) či lahodné dezerty, hodí se například takové typu tiramisu, pudinkové, s chia a vrstveným ovocem.
Lískooříškový dezert
1. vrstva:
75 g rozdrcených čokoládových či karamelových sušenek
2. vrstva:
50 g smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
1 vrchovatá lžíce Nutelly
3. vrstva:
100 g smetany ke šlehání
100 g mléčné čokolády
Podobně jako u jídel do krabičky máte i v případě těch do sklenice možnost kontroly, co svému tělu dáváte. U skla však na rozdíl od plastových krabiček nehrozí, že by jídlo získalo nějakou pachuť. Jen vždy myslete na to, že dospodu přijde mokrá složka a na ni pak teprve složka pevná. Existuje mnoho skvělých receptů, které jsou plné živin a lze je mít připravená ve sklenicích. Hraní si s recepty vám nakonec umožní mít celou řadu možností pro dny, kdy není příliš času na vaření, nebo i chvíle, ve kterých je zapotřebí obdarovat někoho zajímavým jedlým dárkem.
Zdroj: Wikipedia Commons, redakční text, preparednessmama.com
Foto: Shutterstock














