Že je mrkev prospěšná pro zrak poslouchaly už i naše babičky. Je sice opravdu přínosná, zázraky ale přeci jenom neumí! Naštěstí je tu i řada dalších potravin pro lepší zrak bohatých na vitamíny, které vašim očím prospějí. Když k tomu ještě přidáte správnou péči o oči zvenku, budete na té nejlepší cestě.
Tipy na potraviny pro lepší zrak, které zařadit do jídelníčku
Zařaďte péči o oči do vaší rutiny
Správná životospráva má na naše zdraví obrovský vliv. Výjimkou nejsou ani naše oči a slzný film. Existuje několik vitaminů a živin, které jsou pro zrak klíčové, a jejich nedostatek se může projevovat řadou očních problémů. Často se jedná o zhoršující se vidění nebo šeroslepost. Nezdravá strava a nedostatečná péče může způsobovat také zvýšenou citlivost na světlo, suché a podrážděné oči nebo různé záněty a oční vady.
O oči bychom měli pečovat podobně, jako pečujeme například o pleť. Zatímco skincare rutina je pro spoustu lidí samozřejmostí a obsahuje nespočet produktů, o samotné oči se příliš nestaráme. Přitom umělé slzy dokáží ulevit v akutních případech a zároveň poskytovat preventivní péči. Například zvlhčující oční kapky Hylo Fresh s obsahem kyseliny hyaluronové a světlíku lékařského podporují přirozený slzný film, zvlhčují povrch oka, a tím pomáhají ke zklidnění podrážděných očí a k zvlhčení suchých očí. Kapky navíc můžete používat s tvrdými i měkkými kontaktními čočkami.
Strava jako prevence očních problémů
Pro zdraví našich očí a slzného filmu je klíčový vitamin A (a jeho látka betakaroten), který zajišťuje dostatek očních tekutin a pomáhá nám vidět při slabém osvětlení. Vyskytuje se například v játrech, rybím tuku, mrkvi, rajčatech, červené řepě a mléčných výrobcích. Betakaroten obsahují ve velké míře zelené druhy zeleniny, např. špenát, zelené fazolky, brokolice a polníček, ale také mrkev a rajčata.
Ačkoliv je vitamin A velice prospěšný pro zrak, naše oko ho nedokáže absorbovat bez zinku. Tento stopový prvek je pro lidské tělo důležitý pro tělesný růst, správné fungování imunitního systému nebo chuť k jídlu a vnímání chuťových vjemů. Vyskytuje se v játrech, mléku, vejcích, luštěninách, celozrnných výrobcích, ořeších a ústřicích.
Vitamínů není nikdy dost
„Důležitými prvky jsou mimo jiné antioxidanty, tj. potraviny bohaté na vitaminy C a E, lutein a zeaxantin. Antioxidanty pomáhají chránit oči před poškozením způsobeným volnými radikály. Dále je ve stravě důležitá přítomnost omega-3 mastných kyselin obsažených v rybách a lněném semínku. Tyto „zdravé tuky“ jsou důležité pro zdraví sítnice a mohou pomoci při prevenci suchého oka,“ popisuje oční lékař Tomáš Mňuk. Stejně jako Vitamin A, je i vitamin E rozpustný v tucích a působí jako antioxidant. Najdeme ho v rostlinných olejích – dobrým zdrojem je olej z pšeničných a kukuřičných klíčků, slunečnicový nebo řepkový olej. Alespoň jednu z těchto potravin má většinou každý doma. Pozor ale na nevhodné skladování, kterým se obsah vitaminu E rychle snižuje. Uchovávejte proto rostlinné oleje ve tmě a mimo dosah světla.
Vitamin C se řadí mezi základní živiny, a to zcela oprávněně. Je nezbytný i pro naše oči, konkrétně pro funkční slzný film a ochranu před oxidačním stresem. Kromě citrusů ho najdeme v paprice, černém rybízu, rakytníku, kapustě nebo brokolici. Větší množství vitaminu C by měli přijímat kuřáci, a to kvůli zvýšenému oxidačnímu stresu způsobeném cigaretovým kouřem.
Bez béček se neobejdete
Naše oči potřebují i zásobu vitaminů B, a to B2, B6 a B12. Ty jsou důležité pro zvlhčování očí a funkční slzný film. Mezi potraviny bohaté na tyto „béčka“ se řadí masné a mléčné výrobky, vejce nebo ryby. Vitamin B6 najdeme také v celozrnných výrobcích, zelenině, banánech nebo bramborách. Na nedostatek vitaminu B12 by si měli dát především lidí, kteří se stravují vegansky. Ti by ho měli zařadit do jídelníčku ve formě doplňků stravy. Deficit tohoto důležitého vitaminu se často projeví až po několika letech a dokáže napáchat škodu v trávícím a nervovém systému.
Foto: Shutterstock
Zdroj: HYLO, NZIP, Oftalmed