Pravidelné návštěvy u zubaře mohou být finančně náročné. Dobrá zpráva je, že s pomocí efektivní zubní hygieny můžete výrazně snížit riziko kazů, paradentózy a dalších onemocnění, a tím si ušetřit nejen nepříjemné minuty na křesle, ale také vlastní finance. V případě ústní hygieny platí více než kde jinde, že prevence se finančně opravdu vyplatí. A pocítí to nejvíce právě vaše peněženka.

Zaklínadlo o prevenci jako nejefektivnější péči o vlastní zdraví a šetření finančních prostředků jsme už všichni opakovaně slyšeli. Jenže zatímco v mnohých případech se jedná o spoření financí zejména zdravotním pojišťovnám, v případě péče o zuby a ústní dutinu, jsou to vaše vlastní peníze, které šetříte ze všeho nejvíce. I každá drobná oprava ve vašich ústech znamená stovky nebo možná rovnou pětistovky, které při odchodu z ordinace platíte.

Foto: se souhlasem dentální hygienistky Marie Zbořilové

„Průměrná částka za foto kompozitní výplň, se v České republice pohybuje mezi 1 500 – 3 000 korun, i proto důrazně doporučuji všem klientům, aby se nebáli investovat o pár desítek korun do lepší pasty nebo několik set do lepšího kartáčku a pořídili také mezizubní pomůcky. V dlouhodobém horizontu ušetří tisíce a zachrání si své zuby,“ upozorňuje dentální specialistka Marie Zbořilová.

6 tipů, jak mít zdravé a krásné zuby

Pravidelné a důkladní čištění nic nenahradí

Prevence je klíčem ke zdravému chrupu a zároveň nejlepší cestou, jak se vyhnout nákladným návštěvám zubaře. Podle průzkumu České stomatologické komory má až 80 % dospělých v České republice nějaký problém se zuby, kterému by mohl předejít správnou ústní hygienou. Základním pravidlem je čištění zubů dvakrát denně s použitím vhodné zubní pasty. Důležitá je ale také správná technika – jemné krouživé pohyby a důkladné čištění všech ploch zubů, včetně zadních zubů, které bývají často opomíjeny.

Investujte do sonického kartáčku

Zubní kartáček je základem efektivní zubní hygieny, ale klíčová je jeho kvalita a správná volba. Investice do měkkého zubního kartáčku s hustými štětinami se vyplatí – jemně odstraňuje zubní plak, aniž by poškodil dásně.

Foto: Shutterstock

Nezapomínejte hlavice měnit

Aby bylo čištění zubů efektivní, základem je mimo jiné, abyste pravidelně měnili zubní kartáček nebo hlavici na kartáčku sonickém. K výměně by mělo dojít pokaždé, když jsou štětiny roztřepené, pak totiž přestávají naplno plnit svou funkci. Nejdéle byste však jednu hlavici měli používat tři měsíce, pak už je čas na novou.

Zařaďte do rutiny mezizubní kartáčky i zubní nit

Nezapomínejte také na mezizubní prostory – používání zubní nitě nebo mezizubních kartáčků snižuje riziko vzniku zubního kazu mezi zuby, což je místo, kde se kazy tvoří nejčastěji.

Pravidelné profesionální čištění zubů jako prevence

I při nejlepší domácí péči zvažte pravidelné návštěvy dentální hygienistky, která profesionálně odstraní zubní kámen a plak. V České republice využívá návštěvy dentální hygieny jen minimum lidí, přitom pravidelná profesionální dentální hygiena nejenže zlepšuje zdraví zubů a dásní, ale může také výrazně snížit potřebu drahých zubních ošetření v budoucnu.

Omezte sladké pití, alkohol i kouření

Strava hraje významnou roli v prevenci zubních onemocnění. Omezte konzumaci sladkostí a slazených nápojů, které přispívají k tvorbě zubního kazu, a zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vápník a vitamíny D a C, které posilují zuby a dásně. Kouření a nadměrná konzumace alkoholu nejen že škodí vašemu celkovému zdraví, ale také zvyšují riziko zubních onemocnění, která mohou vést k drahým a bolestivým zubním zákrokům.

Foto: Shutterstock

Zdroj: Wikipedia Commons, Marie Zbořilová, OClean

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account