Zavařeniny bývaly za našich babiček skvělým způsobem, jak si uchovat ovoce na zimu. Jak by džemy a marmelády obstály v dnešních požadavcích na zdravé stravování? A jak často bychom je měli konzumovat, když si chceme udržet štíhlou linii?
Pojďme si ze všeho nejdříve udělat jasno v názvosloví. Marmeláda se vyrábí výhradně z citrusů. V našich končinách je tedy nemožné ji vyrobit z lokálních plodů. To je samo o sobě důvodem, proč by nás měly zajímat především džemy. Člověku ze střední Evropy vždy více prospívá lokální než exotická strava.
Méně cukru
Takový džem si můžete samozřejmě i připravit doma. Tehdy máte plně pod kontrolou, co všechno, a hlavně kolik cukru do něj přidáte. Zatímco v dřívějších receptech byl poměr 1:1 ve smyslu množství ovoce a cukru, dnešní trendy hovoří spíše o 3:1 ve prospěch ovoce. Abyste cukrem mohli co nejvíce šetřit, vyplatí se vsadit na ovoce, které je samo o sobě sladké – perfektní jsou proto jahody nebo meruňky.
Do marmelád patří ještě pektin, který slouží jako konzervant. Pokud ho chcete omezit, zavařujte ovoce jako je angrešt nebo rybíz. Kyselinu citrónovou, která se někdy do marmelád přidává pro říznější chuť, můžete nahradit obyčejnou šťávou z citronu.
Extra tip:
Nestihli jste si ovoce zavařit, nebo vás to prostě nebaví? Vyzkoušejte Extra džem od Hamé. Každá sklenička obsahuje 50 procent ovoce a zároveň méně cukru. Může se tedy stát velmi příjemnou a zdravou součástí vašich snídaní, svačin i dezertů. Cena je 54,90 Kč.
Je pravda, že vaření vitamínům v ovoci neprospívá, ale přesto v každém džemu a marmeládě zůstává spousta vlákniny a minerálů, proto byste je rozhodně z jídelníčku vyřazovat neměli.
Jak často?
Je vlastně úplně jedno, zda se jedná o domácí nebo kupovanou marmeládu, z principu své výroby a konzistence obsahují obě zhruba stejně cukru. Přistupujte tedy k marmeládě jako ke sladkosti, která ve správném množství nejen že neškodí, ale díky zmíněné vláknině a minerálům může i prospívat.
Vždy marmeládu kombinujte s bílkovinami, tedy ideálně s jogurtem, tvarohem, můžete si ji přidat k ranním cereáliím. Počítá se i máslo, které jste si namazali na krajíc chleba. Jeho vrstva by stejně jako ta džemová ale neměla být příliš silná. Denně byste si měli dopřát jen jednu až dvě čajové lžičky. A pak můžete džem mlsat zcela bez výčitek.
Džemy a marmelády jako součást zdravého jídelníčku. Co musí splňovat?
-
Nebeský pocit pro vaše nohy!
Anna Bartošová||Krása a zdraví
I když jsou nohy v zimě schované v kozačkách, teplých botách, nebo lyžákách, určitě si zaslouží patřičnou péči.Aby vás...
-
Den Slunce s ovesnou kaší Dr. Oetker
Eva Kuntová||Krása a zdraví
Den Slunce v Pracovně ženy s.r.o.: Jak zdravá výživa a cvičení rozzářily můj den Občas se mi stane i...
-
Seitan – maso z pšenice nejen pro vegetariány
MaruškaTrnková||Krása a zdraví
V přírodě se kromě sóji vyskytují další plodiny bohaté na bílkoviny, které slouží jako zdroj k výrobě potravin nahrazující vegetariánům masa...
-
Zázrak jménem Matcha Tea
LucieFricová||Krása a zdraví
Matcha Tea: Zelený nápoj s mnoha přínosy pro zdraví Spousta lidí už si nedokáže nastartování dne bez matcha tea...
-
Desatero psychické pohody
Lucie Rybková||Krása a zdraví
Řešíš, co bude? Máš strach o sebe, o děti? V krizové situaci teď pomůže následující desatero. Já ho dodržuju průběžně po celý rok:) 1. Vybírej...
-
Jde přežít dobu jedovou?
RadkaHazuchová||Krása a zdraví
„ Mějme však na paměti, že se účastníme dramatického závodu o čas, který v dějinách lidstva nemá obdoby. V...
-
Hledá se EXPERT – na výživu a hubnutí. Znáte nějakého?
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Hledám nejlepší výživové specialisty: Kdo má zkušenosti a znalosti? Jsou výživoví specialisté a výživoví specialisté… Já teď hledám ty,...
-
Nepodceňujte pády u svých dětí !
LudmilaToboláková||Krása a zdraví
Ráda bych se s Vámi podělila o svou zkušenost z praxe. Je to už sice hodně dlouho, nicméně některé případy mi...