Zavařeniny bývaly za našich babiček skvělým způsobem, jak si uchovat ovoce na zimu. Jak by džemy a marmelády obstály v dnešních požadavcích na zdravé stravování? A jak často bychom je měli konzumovat, když si chceme udržet štíhlou linii?
Pojďme si ze všeho nejdříve udělat jasno v názvosloví. Marmeláda se vyrábí výhradně z citrusů. V našich končinách je tedy nemožné ji vyrobit z lokálních plodů. To je samo o sobě důvodem, proč by nás měly zajímat především džemy. Člověku ze střední Evropy vždy více prospívá lokální než exotická strava.
Méně cukru
Takový džem si můžete samozřejmě i připravit doma. Tehdy máte plně pod kontrolou, co všechno, a hlavně kolik cukru do něj přidáte. Zatímco v dřívějších receptech byl poměr 1:1 ve smyslu množství ovoce a cukru, dnešní trendy hovoří spíše o 3:1 ve prospěch ovoce. Abyste cukrem mohli co nejvíce šetřit, vyplatí se vsadit na ovoce, které je samo o sobě sladké – perfektní jsou proto jahody nebo meruňky.
Do marmelád patří ještě pektin, který slouží jako konzervant. Pokud ho chcete omezit, zavařujte ovoce jako je angrešt nebo rybíz. Kyselinu citrónovou, která se někdy do marmelád přidává pro říznější chuť, můžete nahradit obyčejnou šťávou z citronu.
Extra tip:
Nestihli jste si ovoce zavařit, nebo vás to prostě nebaví? Vyzkoušejte Extra džem od Hamé. Každá sklenička obsahuje 50 procent ovoce a zároveň méně cukru. Může se tedy stát velmi příjemnou a zdravou součástí vašich snídaní, svačin i dezertů. Cena je 54,90 Kč.
Je pravda, že vaření vitamínům v ovoci neprospívá, ale přesto v každém džemu a marmeládě zůstává spousta vlákniny a minerálů, proto byste je rozhodně z jídelníčku vyřazovat neměli.
Jak často?
Je vlastně úplně jedno, zda se jedná o domácí nebo kupovanou marmeládu, z principu své výroby a konzistence obsahují obě zhruba stejně cukru. Přistupujte tedy k marmeládě jako ke sladkosti, která ve správném množství nejen že neškodí, ale díky zmíněné vláknině a minerálům může i prospívat.
Vždy marmeládu kombinujte s bílkovinami, tedy ideálně s jogurtem, tvarohem, můžete si ji přidat k ranním cereáliím. Počítá se i máslo, které jste si namazali na krajíc chleba. Jeho vrstva by stejně jako ta džemová ale neměla být příliš silná. Denně byste si měli dopřát jen jednu až dvě čajové lžičky. A pak můžete džem mlsat zcela bez výčitek.
Džemy a marmelády jako součást zdravého jídelníčku. Co musí splňovat?
-
Low carb pečivo
PetraKupská||Krása a zdraví
Pokud se rozhodnete pro nízkosacharidovou dietu, znamená to, že se budete muset vzdát pečiva. Nebo snad ne? Ne nutně!...
-
Tipy na přírodní pleťové masky
LudmilaŠpačková||Krása a zdraví
Máte doma tvaroh, ovoce, zeleninu, med či olej? Vyrobte si fantastické přírodní masky! Pleti můžete poskytnout výživu ze stejných...
-
Všechno je v naši hlavě, i hubnutí a chuť na sladké, nechuť k pohybu
Blogerka Michaella||Krása a zdraví
Jakákoli blokace, otázky, myšlenky, chuť se přejídat, chuť ležet a nic nedělat je v naši hlavě. Zde musíme začít,...
-
GEMMOTERAPIE: Svída
Jana101||Krása a zdraví
Svída V gemmoterapii se používají pupeny svídy krvavé. *heart* Používá se u onemocnění oběhového systému. Je drenážním prostředkem srdce a...
-
Afirmace pro bolesti uší, záněty uší
Jana101||Krása a zdraví
Uši představují naši schopnost slyšet. Potíže s ušima často znamenají, že odmítáme něco slyšet. Bolesti uší symbolizují zlost nad...
-
Med a včely
Lenka Hudečková||Krása a zdraví, zajímavosti
Děkujeme včelky! Věděl jsi, že... jsou v medu živé enzymy? Věděl jsi, že... tyto enzymy umírají při kontaktu s kovem a med...
-
Asi jsem se někde ztratila…
ZuzanaBlatecká||Krása a zdraví
Jóga pro zdraví a pohodu: Zkušenosti s kurzem power jogy Zdravím všechny podnikavé ženy a ženy s.r.o.Po nějaké době...
-
Edita Sipeky
renatasingh||Krása a zdraví
https://casprezeny.pluska.sk/clanok/92248/pripomente-si-naj-rady-edity-sipeky-51-jedzte-a-cvicte raz ma kamoska zobrala na jedno super cvicenie do telocvicne, kde prave som mala moznost uvidiet ospevovanu Editu Sipeky,...