V přírodě se kromě sóji vyskytují další plodiny bohaté na bílkoviny, které slouží jako zdroj k výrobě potravin nahrazující vegetariánům masa a masné výrobky. Zmiňovanou záhodnou surovinou je pšenice.
Využívání pšeničného lepku jako potraviny má původ v Číně. Tento způsob se rozšířil a stal populárním v kuchyních Japonska a dalších východních a jihovýchodních zemí Asie, kde je běžnou součástí jídelních lístků restaurací z velice jednoduchého důvodu – tamější náboženství (zejména buddhismus) nedovolují konzumaci masa.
Seitan – maso asijských zemí
Jako seitan se označuje výrobek z rostlinné bílkoviny pšeničné mouky – lepku. Lepek obecně je ve své přirozené formě díky kombinaci se škrobem pro náš trávicí systém mírně problematický. V seitanu se ale vyskytuje samostatně, proto je snadněji stravitelný a velmi výživný, neboť se jedná o bílkovinný koncentrát. Jediné osoby, které by se měly vyvarovat konzumaci seitanu, jsou celiaci (osoby trpící nesnášenlivostí lepku).
Jak na něj v kuchyni
Ze všech náhrad masa se seitan svou vláknitou texturou a gumovitou konzistencí nejvíce podobá masu, z čehož vychází i možnosti jeho kulinářské úpravy a použití. Můžeme jej vařit, dusit, péct, smažit, grilovat, použít na guláš, svíčkovou, špíz, zeleninové speciality – chuti a fantazii se meze nekladou.
Seitanová nabídka
V obchodní síti je nabízen seitan natural, seitan special, polotovary ve formě karbenátků, řízků či již připravená hotová jídla. Pro první zkušenost se seitanem se doporučuje vybrat ochucenou variantu speciál, kdy je seitan upraven na kousky a patří z nabízených druhů mezi ten nejchutnější. Zatímco na cestování či ušetření času je ideální hotové konzervované jídlo například ve sklenici.
Pokud nemáte možnost zakoupit seitan v obchodní síti nebo jste experimentátoři, můžete si jej doma vyrobit sami. Základními surovinami je mouka (hladká, polohrubá, pšeničná, špaldová), voda a ochucující složky, kterými mohou být kořenová zelenina, mořská řasa, sójová omáčka a koření dle chuti. V případě zájmu lze směs obarvit například šťávou z červené řepy.
Podstatou výroby je vymytí škrobu z pšeničné mouky s následným uvařením ve vodě, kterou ochutíme dle potřeby a chuti.
Sójová omáčka při výrobě seitanu hraje nejen roli ochucovadla, ale zejména doplňuje chybějící aminokyseliny pšeničných bílkovin a vytváří tak z neplnohodnotné bílkoviny bílkovinu plnohodnotnou.
Seitan – maso z pšenice nejen pro vegetariány
-
Soutěžte s Cestou do plavek a vyhrajte individuální podporu, knihy, či značkové oblečení
IvanaSýkorová||Krása a zdraví
Jak získat dokonalou postavu a skvělé ceny: Připojte se k výzvě Cesta do plavek Zapojily jste se do výzvy...
-
Získejte parfém zdarma :)
KateřinaŠpundová||Krása a zdraví
Minule jsem psala o novince na českém trhu – kosmetické firmě Faberlic. Ta své produkty vyrábí za použití nejnovější...
-
I Penny se letos přidalo ke Sbírce potravin
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Penny má vlastní značku Karlova Koruna Karlova Koruna je značka potravin pro všechny, kdo mají rádi českou kuchyni, její chutě, vůně...
-
GEMMOTERAPIE: Hloh
Jana101||Krása a zdraví
Hloh V gemmoterapii se používají pupeny hlohu obecného. *heart* Léčí především srdeční onemocnění. Upravuje srdeční rytmus, nízký i vysoký tlak,...
-
Tři pilíře zdraví
Zdeňka Zajíčková||Krása a zdraví
Už první lékaři lidstva si uvědomovali velký vliv výživy na lidský organismus. Není těžké pochopit, že jsme to, nebo...
-
Ostruha patní kosti nám umí znepříjemnit život. Jak účinně na ni?
Evabel||Krása a zdraví
Pociťujete uprostřed paty nebo na její zadní straně bodavou bolest při každém kroku? Bolí vás pata po zátěži, a...
-
Předpověď na rok 2022: Budeme se víc radovat i stěhovat, a cestovat na nová místa
TerezaLavičková||Krása a zdraví
Protože tento i minulý rok byly plné nejrůznějších omezení, odborníci předpovídají, že v roce 2022 se naše chování úplně...
-
Velikonoční nádivka
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
Na velikonoční nádivku jsem letos použila asi půlku veky, bohužel, nic lepšího (zdravějšího) manžel nesehnal a já nakupovat nechodím. Nakrájela...