Zavařeniny bývaly za našich babiček skvělým způsobem, jak si uchovat ovoce na zimu. Jak by džemy a marmelády obstály v dnešních požadavcích na zdravé stravování? A jak často bychom je měli konzumovat, když si chceme udržet štíhlou linii?
Pojďme si ze všeho nejdříve udělat jasno v názvosloví. Marmeláda se vyrábí výhradně z citrusů. V našich končinách je tedy nemožné ji vyrobit z lokálních plodů. To je samo o sobě důvodem, proč by nás měly zajímat především džemy. Člověku ze střední Evropy vždy více prospívá lokální než exotická strava.
Méně cukru
Takový džem si můžete samozřejmě i připravit doma. Tehdy máte plně pod kontrolou, co všechno, a hlavně kolik cukru do něj přidáte. Zatímco v dřívějších receptech byl poměr 1:1 ve smyslu množství ovoce a cukru, dnešní trendy hovoří spíše o 3:1 ve prospěch ovoce. Abyste cukrem mohli co nejvíce šetřit, vyplatí se vsadit na ovoce, které je samo o sobě sladké – perfektní jsou proto jahody nebo meruňky.
Do marmelád patří ještě pektin, který slouží jako konzervant. Pokud ho chcete omezit, zavařujte ovoce jako je angrešt nebo rybíz. Kyselinu citrónovou, která se někdy do marmelád přidává pro říznější chuť, můžete nahradit obyčejnou šťávou z citronu.
Extra tip:
Nestihli jste si ovoce zavařit, nebo vás to prostě nebaví? Vyzkoušejte Extra džem od Hamé. Každá sklenička obsahuje 50 procent ovoce a zároveň méně cukru. Může se tedy stát velmi příjemnou a zdravou součástí vašich snídaní, svačin i dezertů. Cena je 54,90 Kč.
Je pravda, že vaření vitamínům v ovoci neprospívá, ale přesto v každém džemu a marmeládě zůstává spousta vlákniny a minerálů, proto byste je rozhodně z jídelníčku vyřazovat neměli.
Jak často?
Je vlastně úplně jedno, zda se jedná o domácí nebo kupovanou marmeládu, z principu své výroby a konzistence obsahují obě zhruba stejně cukru. Přistupujte tedy k marmeládě jako ke sladkosti, která ve správném množství nejen že neškodí, ale díky zmíněné vláknině a minerálům může i prospívat.
Vždy marmeládu kombinujte s bílkovinami, tedy ideálně s jogurtem, tvarohem, můžete si ji přidat k ranním cereáliím. Počítá se i máslo, které jste si namazali na krajíc chleba. Jeho vrstva by stejně jako ta džemová ale neměla být příliš silná. Denně byste si měli dopřát jen jednu až dvě čajové lžičky. A pak můžete džem mlsat zcela bez výčitek.
Džemy a marmelády jako součást zdravého jídelníčku. Co musí splňovat?
-
Červená řepa na náš talíř!
RadkaHazuchová||Krása a zdraví
Už před lety jsem objevila léčivou sílu červené řepy. Lidstvo ji zná už víc jak 3 000 let a pochází...
-
Častý mýtus ve zdravém stravování: Ovoce si mohu dopřát neomezeně, protože je zdravé
Zita Kolínská||Krása a zdraví, hubnutí, zdravá strava
Řada lidí se domnívá, že ovoce je možné konzumovat bez omezení, protože je zdravé a plné vitaminů. Není to...
-
Cyklický svět
JaroslavaFrančíková||Krása a zdraví
Měsíční cyklus a vaše nálady Jsem dcera, matka, manželka, kamarádka, ale především jsem ŽENA. Stejně jako většina ostatních, vnímám...
-
Člověk si vážnost situace uvědomí většinou ve chvíli, až když ztratí někoho blízkého. Vše, co se děje, je jako vzkaz v láhvi pro celý svět
Blogerka Michaella||Krása a zdraví
Vydrže toto kritické období ve zdraví a nepodléhejte panice, ta jen vše zhoršuje. Zůstaňte doma a dodržujte prosím...
-
Aromaterapie pro ženy: recepty na tělové máslo, detoxikační koupel či přírodní deodorant
KamilaSchánilcová||Krása a zdraví
Vůně a ženy, to patří k sobě. Již Kleopatra se koupala v jasmínovém oleji, který si přidávala do mléka...
-
Bedýnkování… sezona začíná! Čerstvé potraviny od farmáře až k vám domů!
IvanaVerner||Krása a zdraví
Sezónní rozmanitost v každé bedýnce Baví mě jednoduché a přirozené “věci”… a baví také moji dceru – farmářku. na...
-
Heřmánek
Petra Bartáčková||Krása a zdraví
Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla, synonymum Matricaria recutita) také heřmánek lékařský, je jednoletá nebo ozimá léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Hojně se využívá v kosmetice a léčitelství, v aromaterapii i homeopatii. Je to...
-
Afirmace pro pásový opar, puchýře, bradavice
Jana101||Krása a zdraví
PÁSOVÝ OPAR znamená strach a napětí, přecitlivělost. Postižený člověk čeká na to, kdy to všechno “praskne”. Opar se objevuje...