Domácnosti již voní nejrůznějšími druhy cukroví a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Každý rok je to však stejné, těšíme se, jak si dáme dobroty, které se servírují jen v tento čas, hospodyňky vymýšlejí místa, kam schovat cukroví, aby vydrželo až do svátků a nakonec už sladké nechceme ani vidět. Zkuste si letos dopřát i jiné chuťovky, které zpestří sváteční chvíle, ocení je také návštěvy a neztratí se ani na Silvestra.

Jednohubky, kanapky, chuťovky, říkejte jim, jak jen chcete, ale ve výsledku vždy dostanete dobrotu, která zpravidla není náročná na přípravu, ale roztančí chuťové buňky. Některé dokonale ladí k vínu, jiné si budete zobat třeba při sledování pohádek a zmizí rychleji, než řeknete Popelka. I když pro přehlušení chuti cukroví někdy stačí i kyselá okurka, určitě mnozí z vás ocení recepty také na rozličné dobroty. Inspirace totiž není nikdy dost.

Nejjednodušší jednohubky

Ingredience

Chlazené listové těsto

Mini párečky (nebo klasické pokrájené na menší kousky)

Hořčice

dle chuti sezamové semínko

Postup

Již hotový plát listového těsta rozprostřeme a nakrájíme na čtverečky, které lehce potřeme hořčicí. Na střed položíme páreček a zavineme jako miminko. Dle chuti můžeme posypat sezamovým semínkem a pečeme na 180 °C dozlatova.

 

Rychlé pagáče se sýrem

Ingredience

500 g hladké mouky

1 kelímek zakysané smetany

sýr na strouhání dle chuti (Za nás čím více, tím lépe nebo lze sýr nahradit škvarky)

1 Hera

1 lžička soli

1 prášek do pečiva

Postup

Suroviny zpracujeme a ze vzniklého těsta vyválíme plát. Vykrajujeme pagáčiky (stačí obyčejnou skleničkou) a klademe je na plech s pečicím papírem. Před pečením můžete potřít rozšlehaným vejcem a posypat semínky dle chuti. Pečeme na 180 °C dozlatova (cca 15 minut).

 

Česnekové tyčinky

Ingredience

500 g hladké mouky

200 g nastrouhaného sýra

150-200 g másla

50 g sádla

prolisovaný česnek dle chuti

1 smetana ke šlehání

1 žloutek

1 prášek do pečiva

sůl dle chuti

Postup

Suroviny spojíme a vytvoříme kompaktní těsto, z něhož vyválíme tenčí plát. Rádélkem krájíme tyčinky, které umístíme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 180 °C přibližně 15 minut.

 

Pro milovníky chlebíčků máme ještě tip, jak si i tuto klasiku ozvláštnit. Vyhlášený kuchař Ondřej Dufek, který má zkušenosti i z podniků Gordona Ramsayho či vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii, připravil několik dobrot ve spolupráci s Živinou.

Semínkový chléb s avokádem

Ingredience

1x semínkový chléb

2 avokáda

50 g dýňových semínek

1x balsamico – lze nahradit citronem

1x Ezme salsa Živina

Foto: se souhlasem Živina

Postup

Semínkový chléb si nakrájíme a lehce opečeme. Avokádo očistíme a nakrájíme na kostičky, dýňová semínka jemně pokrájíme. Opečený chléb potřeme vrstvou salsy, poklademe avokádem a lehce zakápneme balsamicem nebo citronovou šťávou. Nakonec posypeme semínky.

Opečený chléb s paprikovým dipem a kozím sýrem

Ingredience

1/2 kváskového chleba

2 švestky

100 g kozího sýra

50 g lískových ořechů

1x Paprikový dip Živina

1x kremžská hořčice

Foto: se souhlasem Živina

Postup

Chléb si nakrájíme a zlehka opečeme. Poté si připravíme nakrájené švestky a jemně opražené lískové ořechy, které můžeme i nasekat, aby nebyly příliš velké. Opečený chléb potřeme dipem, na který umístíme kozí sýr a švestky, pokapeme hořčicí a posypeme oříšky.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, Živina

Foto: Shutterstock, se souhlasem Živina

Tagy:
2 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 9 měsíců ago

    Všechny recepty jsou moc dobré.

  2. Tamara Schovancova 9 měsíců ago

    Hned bych si dala

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account