Poslední školní den je tady a s ním jedna (pro většinu) rodin oblíbená tradice: čas vyrazit za odměnu na zmrzlinu! Máte to doma podobně? Pak určitě oceníte naše tipy na cukrárny a zmrzlinárny, které si rozhodně nesmíte nechat ujít. Dočkáte se tu totiž lahodné exploze chutí, dokonale vybraných ingrediencí i netradičních kombinací. Už jste jedli třeba zmrzlinu se spirulinou, morušovou, rakytníkovou nebo pampeliškovou? Nemusíte se bát: i pro milovníky klasiky v podobě excelentní vanilkové nebo čokoládové se tu něco najde! 

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou, špachtlovou i točenou

Foto: se souhlasem Ovocný Světozor

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor, Praha

Klasika, která nerezaví! Pan Hájek a paní Boušová provozují kultovní cukrárnu v Praze a blízkém okolí již od roku 1992 a navazují tak na tradici Ovocných lahůdek Světozor, která sahá do poloviny 70. let minulého století. Cukráři si tu sami vyrábějí čerstvé dortové korpusy, zmrzliny i chlebíčky. Pokud jste tu ještě nebyli (o čem pochybujeme), pak jejich točená banánová a jahodová je prostě TOP!

Ovocný Světozor, Vodičkova 791/39, 110 00 Praha 1
Foto: se souhlasem Puro Gelato

Puro Gelato, Praha

Ne nadarmo patří Puro Gelato mezi tři nejlepší zmrzlinárny v Praze. Najdete ji třeba na pražské Náplavce a vyrábí si tu zcela „čistou“ originální zmrzlinu v rozmanitých chutích, které příroda nabízí. Samozřejmostí je, že je vše bez jakýchkoliv chemických přísad, ale zato s láskou dělané.

Puro Gelato, Na Hrobci 410/1, 128 00 Praha 2
Foto: se souhlasem Mlékárny Čeladenka

Mlékárna Čeladenka, Čeladná

Moravskoslezský kraj má hned několik skvělých zmrzlinových adres a jednou z nejpopulárnějších je právě Mlékárna Čeladenka. V nevelké prodejně tu dostanete zmrzlinu točenou i špachtlovou. Proč špachtlovou? Rázovitý zmrzlinář pan Kowalik neprodává po kopečcích, ale nabírá zákazníkům špachtlí jako na Jadranu a zakládá si na tom.

Mlékárna Čeladenka, Čeladná 181, 739 12 Čeladná
Foto: se souhlasem Epifany Patisserie

Epifany Patisserie, Pardubice

Jana Novotná hledala provozovnu, kde by mohla péct své nekompromisně výborné dorty na zakázku. Našla ji v Zaječicích, a protože u ní byl stánek na zmrzlinu, začala ji vyrábět taky. Teď ji můžete ochutnat i v Pardubicích u Automatických mlýnů. Vanilková z pravé vanilky, karamelová z cukru se smetanou, lahodné sorbety pro vegany… na výběr ani chuť si tu rozhodně nebudete stěžovat! Ale pozor! Tady neodoláte ani klasickým dortům a zákuskům. Jany legendární větrník je prostě dokonalost!

Epifany Patisserie, Mezi Mosty 436, 530 03 Pardubice
Foto: se souhlasem Crème de la Crème

Crème de la Crème, Praha

Honza Hochsteiger alias „pan Zmrzlinka“ vystudoval na výrobu zmrzliny univerzitu! Jako opravdu! Vše začalo praxí pro italské zmrzlináře, pak životem v Trentu a studiem na Carpigiani Gelato University v Bologni. V roce 2015 si pak v Husově ulici otevřel řemeslné zmrzlinářství. O zmrzlině by mohl vyprávět roky! Dnes má Honza zmrzlinový salon Crème de la Crème na Národní a v nabídce až čtyřicet druhů zmrzlin. Doporučujeme ochutnat každou! 

Crème de la Crème, Národní 341/23, 110 00 Praha 1
Foto: se souhlasem Zmrzlinářství Leda

Zmrzlinářství Leda, Liberec

David Stárek často jako malý jezdil na Slovensko, kde jeho známí připravovali zmrzlinu klasickým řemeslným způsobem z čerstvých surovin. A on od malička toužil přesně tohle dělat taky! V roce 2014 prodal s manželkou Lenkou malý byt a peníze investovali do svého snu a starého zmrzlinářského stroje Cattabriga. Vzdělávali se, zkoušeli, testovali, zdokonalovali… Dnes patří mezi majitele titulu Regionální potravina Libereckého kraje a jejich zmrzlina ze slaného karamelu a nebo jahodový a ostružinový sorbet jsou prostě legendární. 

Zmrzlinářství Leda, Sokolovské náměstí 3017/6, 460 01 Liberec
Foto: se souhlasem Zmrz.li

Zmrz.li, České Budějovice

Kateřina Davidova a Pavel Tůma se rádi baví, experimentují a oba milují zmrzlinu! Právě tato láska je přivedla k tomu, že pověsili práci v IT na hřebík, přestěhovali se z Prahy do Českých Budějovic a otevřeli si Zmrz.li. Ta jejich zmrzlina je většinou smetanová s vaječným krémovým základem, ale dělají také „Philadephia style“ bez vajec a samozřejmě sorbety. Rozhodně si u nich dejte kávovou ze 100 % Arabiky nebo kombinaci banánu a slaniny. Je to mezi místními hit!

Zmrz.li, Hradební 14, 370 01 České Budějovice
Foto: se souhlasem Café Páv

Café Páv, Ploskovice

Bára Tomečková má se svým manželem Petrem podnikatelského ducha. Pořádali kulturní akce, kurzy vaření, jezdili po trzích a všem kladli důraz na řemeslo. Bára má kořeny v Itálii, rok se věnovala výrobě pravého italského gelata až vzniklo Leonardo Gelato. Hitem je v cukrárně Café Páv rakytníková, banánová, rybízová, jogurtová a pistáciová zmrzlina.

Café Páv, Ploskovice 38, 411 42 Ploskovice
Foto: se souhlasem Bílý Mák

Pohostinství Bílý Mák, Jihlava

Všechno začalo tím, že šéfkuchaře Tomáše Seitla začala bavit zmrzlina. Ta jeho se jmenuje Ta je! a patří mezi opravdovou špičku zážitkové gastronomie. Všechny mléčné příchutě jsou na bázi kozího, případně kokosového mléka a čerstvých vajec, sladí je hroznovým nebo kokosovým cukrem a kornoutky peče z pohanky, kokosového oleje, kávového másla a bílků. Jeho velkým uměním je párování ovoce s bylinkami, takže si tu můžete objednat třeba bazalku s citrónem, pepř s perníkem nebo lékořici s kerblíkem. A nebo si napište na místní tabuli příchuť, která by vás zajímala, a možná si ji budete moci objednat příště. 

Bílý Mák, Hluboká 106/7, 586 01 Jihlava
Foto: se souhlasem Tomivo Gelato

Tomivo Gelato, Lipůvka 

Na začátku všeho byl sen dvou kamarádů o té nejkvalitnější zmrzlině. Realitou byl ale střed s dodavateli, kteří je neustále tlačili do polotovarů. Takže si Tom a Ivo sbalily kufry a odjeli se učit výrobu pravé italské zmrzliny přímo do Itálie. Alfou a omegou jejich úspěchu jsou dnes poctivé ingredience. Pro mléko jezdí do kravína, ovoce pochází z jejich sadů a bylinky si trhají na zahrádce. Mezi oblíbené místní příchutě patří pistáciová, angreštová, maková, limetková, slaný karamel a vyhlášený manéžový sorbet, na který se sjíždí celá Morava.

Tomivo Gelato, Lipůvka 34, 679 22 Lipůvka
Foto: se souhlasem Farmy Drmaly

Farma a zmrzlinárna Drmaly, Chomutov

Oblíbená rodinná farma Drmaly se od počátku svého podnikání řídí dvěma základními pravidly: spokojená zvířata a minimální ekologická stopa. Rodina Malarikova svůj byznys sice nazvala farmou, ale jestli očekáváte obrovské lány polí, na kterých se prohání všemožná mechanizace a stáda dobytka, budete zklamáni. Na začátku všeho bylo to, že už všechny členy domácnosti nebavilo trávit spoustu volného času v obchodech s potravinami a s lupou studovat, co obsahuje sýr, kolik éček“ je v jogurtu, kolik masa je uvnitř vepřové konzervy a jestli ta kuřecí prsa nejsou náhodou napuštěná vodou. Začali proto dvěma kozinkami a dnes jich mají 11 a k nim ještě 3 krávy. Koupíte u nich skvělé mléko, sýr, tvaroh, jogurty a také samozřejmě zmrzlinu. Těšit se můžete na 23 druhů vynikající pochoutky z mléka jejich krav a koz.

Zmrzlinárna Drmaly, Čelakovského 4942, Chomutov

Foto: Shutterstock, se souhlasem Tomivo Gelato, Bílý Mák, Café Páv, Zmrz.li, Zmrzlinářství Leda, Crème de la Crème, Epifany Patisserie, Mlékárna Čeladenka, Puro Gelato, Farma Drmaly a Ovocný Světozor

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account