Poslední školní den je tady a s ním jedna (pro většinu) rodin oblíbená tradice: čas vyrazit za odměnu na zmrzlinu! Máte to doma podobně? Pak určitě oceníte naše tipy na cukrárny a zmrzlinárny, které si rozhodně nesmíte nechat ujít. Dočkáte se tu totiž lahodné exploze chutí, dokonale vybraných ingrediencí i netradičních kombinací. Už jste jedli třeba zmrzlinu se spirulinou, morušovou, rakytníkovou nebo pampeliškovou? Nemusíte se bát: i pro milovníky klasiky v podobě excelentní vanilkové nebo čokoládové se tu něco najde!
Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou, špachtlovou i točenou
Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor, Praha
Klasika, která nerezaví! Pan Hájek a paní Boušová provozují kultovní cukrárnu v Praze a blízkém okolí již od roku 1992 a navazují tak na tradici Ovocných lahůdek Světozor, která sahá do poloviny 70. let minulého století. Cukráři si tu sami vyrábějí čerstvé dortové korpusy, zmrzliny i chlebíčky. Pokud jste tu ještě nebyli (o čem pochybujeme), pak jejich točená banánová a jahodová je prostě TOP!
Ovocný Světozor, Vodičkova 791/39, 110 00 Praha 1
Puro Gelato, Praha
Ne nadarmo patří Puro Gelato mezi tři nejlepší zmrzlinárny v Praze. Najdete ji třeba na pražské Náplavce a vyrábí si tu zcela „čistou“ originální zmrzlinu v rozmanitých chutích, které příroda nabízí. Samozřejmostí je, že je vše bez jakýchkoliv chemických přísad, ale zato s láskou dělané.
Puro Gelato, Na Hrobci 410/1, 128 00 Praha 2
Mlékárna Čeladenka, Čeladná
Moravskoslezský kraj má hned několik skvělých zmrzlinových adres a jednou z nejpopulárnějších je právě Mlékárna Čeladenka. V nevelké prodejně tu dostanete zmrzlinu točenou i špachtlovou. Proč špachtlovou? Rázovitý zmrzlinář pan Kowalik neprodává po kopečcích, ale nabírá zákazníkům špachtlí jako na Jadranu a zakládá si na tom.
Mlékárna Čeladenka, Čeladná 181, 739 12 Čeladná
Epifany Patisserie, Pardubice
Jana Novotná hledala provozovnu, kde by mohla péct své nekompromisně výborné dorty na zakázku. Našla ji v Zaječicích, a protože u ní byl stánek na zmrzlinu, začala ji vyrábět taky. Teď ji můžete ochutnat i v Pardubicích u Automatických mlýnů. Vanilková z pravé vanilky, karamelová z cukru se smetanou, lahodné sorbety pro vegany… na výběr ani chuť si tu rozhodně nebudete stěžovat! Ale pozor! Tady neodoláte ani klasickým dortům a zákuskům. Jany legendární větrník je prostě dokonalost!
Epifany Patisserie, Mezi Mosty 436, 530 03 Pardubice
Crème de la Crème, Praha
Honza Hochsteiger alias „pan Zmrzlinka“ vystudoval na výrobu zmrzliny univerzitu! Jako opravdu! Vše začalo praxí pro italské zmrzlináře, pak životem v Trentu a studiem na Carpigiani Gelato University v Bologni. V roce 2015 si pak v Husově ulici otevřel řemeslné zmrzlinářství. O zmrzlině by mohl vyprávět roky! Dnes má Honza zmrzlinový salon Crème de la Crème na Národní a v nabídce až čtyřicet druhů zmrzlin. Doporučujeme ochutnat každou!
Crème de la Crème, Národní 341/23, 110 00 Praha 1
Zmrzlinářství Leda, Liberec
David Stárek často jako malý jezdil na Slovensko, kde jeho známí připravovali zmrzlinu klasickým řemeslným způsobem z čerstvých surovin. A on od malička toužil přesně tohle dělat taky! V roce 2014 prodal s manželkou Lenkou malý byt a peníze investovali do svého snu a starého zmrzlinářského stroje Cattabriga. Vzdělávali se, zkoušeli, testovali, zdokonalovali… Dnes patří mezi majitele titulu Regionální potravina Libereckého kraje a jejich zmrzlina ze slaného karamelu a nebo jahodový a ostružinový sorbet jsou prostě legendární.
Zmrzlinářství Leda, Sokolovské náměstí 3017/6, 460 01 Liberec
Zmrz.li, České Budějovice
Kateřina Davidova a Pavel Tůma se rádi baví, experimentují a oba milují zmrzlinu! Právě tato láska je přivedla k tomu, že pověsili práci v IT na hřebík, přestěhovali se z Prahy do Českých Budějovic a otevřeli si Zmrz.li. Ta jejich zmrzlina je většinou smetanová s vaječným krémovým základem, ale dělají také „Philadephia style“ bez vajec a samozřejmě sorbety. Rozhodně si u nich dejte kávovou ze 100 % Arabiky nebo kombinaci banánu a slaniny. Je to mezi místními hit!
Zmrz.li, Hradební 14, 370 01 České Budějovice
Café Páv, Ploskovice
Bára Tomečková má se svým manželem Petrem podnikatelského ducha. Pořádali kulturní akce, kurzy vaření, jezdili po trzích a všem kladli důraz na řemeslo. Bára má kořeny v Itálii, rok se věnovala výrobě pravého italského gelata až vzniklo Leonardo Gelato. Hitem je v cukrárně Café Páv rakytníková, banánová, rybízová, jogurtová a pistáciová zmrzlina.
Café Páv, Ploskovice 38, 411 42 Ploskovice
Pohostinství Bílý Mák, Jihlava
Všechno začalo tím, že šéfkuchaře Tomáše Seitla začala bavit zmrzlina. Ta jeho se jmenuje Ta je! a patří mezi opravdovou špičku zážitkové gastronomie. Všechny mléčné příchutě jsou na bázi kozího, případně kokosového mléka a čerstvých vajec, sladí je hroznovým nebo kokosovým cukrem a kornoutky peče z pohanky, kokosového oleje, kávového másla a bílků. Jeho velkým uměním je párování ovoce s bylinkami, takže si tu můžete objednat třeba bazalku s citrónem, pepř s perníkem nebo lékořici s kerblíkem. A nebo si napište na místní tabuli příchuť, která by vás zajímala, a možná si ji budete moci objednat příště.
Bílý Mák, Hluboká 106/7, 586 01 Jihlava
Tomivo Gelato, Lipůvka
Na začátku všeho byl sen dvou kamarádů o té nejkvalitnější zmrzlině. Realitou byl ale střed s dodavateli, kteří je neustále tlačili do polotovarů. Takže si Tom a Ivo sbalily kufry a odjeli se učit výrobu pravé italské zmrzliny přímo do Itálie. Alfou a omegou jejich úspěchu jsou dnes poctivé ingredience. Pro mléko jezdí do kravína, ovoce pochází z jejich sadů a bylinky si trhají na zahrádce. Mezi oblíbené místní příchutě patří pistáciová, angreštová, maková, limetková, slaný karamel a vyhlášený manéžový sorbet, na který se sjíždí celá Morava.
Tomivo Gelato, Lipůvka 34, 679 22 Lipůvka
Farma a zmrzlinárna Drmaly, Chomutov
Oblíbená rodinná farma Drmaly se od počátku svého podnikání řídí dvěma základními pravidly: spokojená zvířata a minimální ekologická stopa. Rodina Malarikova svůj byznys sice nazvala farmou, ale jestli očekáváte obrovské lány polí, na kterých se prohání všemožná mechanizace a stáda dobytka, budete zklamáni. Na začátku všeho bylo to, že už všechny členy domácnosti nebavilo trávit spoustu volného času v obchodech s potravinami a s lupou studovat, co obsahuje sýr, kolik éček“ je v jogurtu, kolik masa je uvnitř vepřové konzervy a jestli ta kuřecí prsa nejsou náhodou napuštěná vodou. Začali proto dvěma kozinkami a dnes jich mají 11 a k nim ještě 3 krávy. Koupíte u nich skvělé mléko, sýr, tvaroh, jogurty a také samozřejmě zmrzlinu. Těšit se můžete na 23 druhů vynikající pochoutky z mléka jejich krav a koz.
Zmrzlinárna Drmaly, Čelakovského 4942, Chomutov
Foto: Shutterstock, se souhlasem Tomivo Gelato, Bílý Mák, Café Páv, Zmrz.li, Zmrzlinářství Leda, Crème de la Crème, Epifany Patisserie, Mlékárna Čeladenka, Puro Gelato, Farma Drmaly a Ovocný Světozor
Autorka: Lucie Janotová