První meruňky už pomalu dozrávají a nás čeká výzva v podobě jejich zpracování. Využití mají opravdu široké, a to jak čerstvé, tak například sušené. Kompoty, džemy, ovocné knedlíky či nejrůznější koláče jsou klasikou, ale velmi dobře se meruňky snoubí také s masem. Pokud je nasušíte, získáte skvělý snack na cesty s mnoha benefity.

Meruňky jsou totiž také velmi výživné ovoce s vysokým obsahem vitamínu A a C, vitamínů skupiny B a antioxidantů. Díky těmto látkám jejich konzumací podporujete zdraví pokožky, posilujete imunitu a chráníte buňky před oxidačním stresem. Vysoký podíl vlákniny přispívá k dobrému trávení a zdraví střev. V meruňkách najdete také nezanedbatelné množství minerálů jako železo, hořčík, draslík a vápník. Opomenout nesmíme ani fenolové kyseliny, které mají řadu prospěšných účinků na zdraví. Jejich přínosů si mohou bez obav užívat i ti, kteří si hlídají váhu, neboť přes svou sladkost mají jen velmi nízký obsah kalorií.

Obrácený meruňkový koláč

Ingredience

2 velká vejce
2 plechovky půlek meruněk nebo čerstvé
1/4 šálku másla
1/2 šálku třtinového cukru
2/3 šálku dortové mouky
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2/3 šálku cukru

Foto: Shutterstock

Postup

Bílky vložte do malé misky a nechte je 30 minut stát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo vložte do zapékací misky a nechte 3-4 minuty v troubě rozpustit, zahýbejte s miskou, aby se rovnoměrně rozprostřelo. Posypte máslo cukrem. Půlky meruněk rozložte v jedné vrstvě na cukr řeznou stranou nahoru.

V malé misce prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse vyšlehejte žloutky do mírného zhoustnutí. Postupně přidávejte cukr a šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nezhoustne a nezíská citronovou barvu. Přišlehejte případně i 3 lžíce šťávy z meruněk, pokud používáte kompotované. Vmíchejte moučnou směs.

Vyšlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vmíchejte je do těsta. Lžící přelijte těstem meruňky. Pečte 35-40 minut. Před překlopením na talíř nechte 10 minut vychladnout. Podávejte nejlépe teplé.

Krémový meruňkový koláč s mandlemi

Ingredience

300 g zralých meruněk

3 hrnky univerzální mouky

¾ hrnku smetany

130 g mandlové pasty

7 PL másla

1 hrnek moučkového cukru

1/3 hrnku mléka

½ hrnku mandlové mouky

2 ČL cukru

3 žloutky

Plátek želatiny

Kůra z 1 citronu

Sůl

Plátky mandlí

Foto: Shutterstock

Postup

Máslo nakrájejte na malé kousky a smíchejte jej s moučkovým cukrem, špetkou soli a žloutky. Přidejte obě mouky a vše rychle spojte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu odpočívat v chladničce.

Meruňky omyjte, vyjměte z nich pecky a nakrájejte je, přičemž pár meruněk ponechte vcelku na ozdobu.

Zahřejte 2 3/4 lžíce vody a cukr. Když sirup začne mírně vřít, přidejte nakrájené meruňky. Vařte 15 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C.

Připravte si mandlový krém: Mandlovou pastu rozdrobte. Želatinu namočte do misky se studenou vodou na 5-10 minut nebo dokud nezměkne. Vyjměte ji z misky a vymačkejte přebytečnou vodu. Zahřejte mléko s citronovou kůrou. Přidejte želatinu a nechte ji rozpustit. Horké mléko nalijte na mandlovou pastu a ponorným mixérem rozmixujte do úplného spojení. Nakonec přidejte 1/4 šálku smetany. Nechte vychladnout a zhoustnout.

Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu na pečení. Dno propíchejte vidličkou a pečte 15-20 minut při teplotě 180 °C. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vyjměte těsto z formy a rozetřete na něj meruňkovou směs. Vyšlehejte zbývající smetanu a jemně ji vmíchejte do mandlového krému. Nalijte ji na meruňkovou směs. Ozdobte celými meruňkami a posypte plátkovými mandlemi.

Rolovaný vepřový bůček s bylinkovou meruňkovou a medovou nádivkou

Ingredience

4 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 ¼ kg vepřového bůčku, vykostěného, bez kůže
Malý svazek petrželky
Malá hrst tymiánu
10 lístků šalvěje
50 g čerstvé strouhanky
140 g meruněk
1 lžíce mořské soli
2 lžíce medu

Foto: Shutterstock

Postup

Na malé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli a smažte ji 10 minut dozlatova. Odřízněte asi 100 g vepřového masa z masité strany. Vepřové odřezky rozmixujte v kuchyňském robotu, pak je přendejte do mísy s bylinkami, strouhankou, meruňkami, cibulí a 2 lžícemi oleje, okořeňte a dobře promíchejte.

Vepřový bůček otočte kůží nahoru. Ostrým nožem udělejte na kůži v centimetrových rozestupech rýhy a potřete ji mořskou solí. Bůček otočte, ještě trochu okořeňte a maso potřete medem. Do středu položte nádivku, poté spojte oba konce k sobě a pevně srolujte. Vepřové maso otočte tak, aby se konce pod ním setkaly. Srolované vepřové maso svažte kuchyňským provázkem. Maso položte na drátěnou mřížku v pekáči a přeneste do lednice odkryté na několik hodin nebo až na 24 hodin, aby kůže stihla oschnout a maso přijalo chuť nádivky.

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Vepřové maso potřete zbylým olejem a posolte. Pečte 30 minut, poté troubu zmírněte na 180 stupňů a pokračujte v pečení 2 hodiny. Nakonec troubu opět zapněte na 220 stupňů, aby kůže ještě 30 minut došla a křupala – nebojte se, že vepřové maso bude zvenku tmavé, uprostřed bude stále šťavnaté a chutné. Vyjměte ho z trouby, přikryjte fólií a před porcováním nechte 45 minut odpočívat. Pokud kůže není křupavá, strčte ji na několik minut pod rozpálený gril a otočte ji na bok, aby byly křupavé i boky – jen ji hlídejte, protože se snadno spálí.

Zdroj: www.nzip.cz; www.bbcgoodfood.com; www.tasteofhome.com; www.lacucinaitaliana.com

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account