První meruňky už pomalu dozrávají a nás čeká výzva v podobě jejich zpracování. Využití mají opravdu široké, a to jak čerstvé, tak například sušené. Kompoty, džemy, ovocné knedlíky či nejrůznější koláče jsou klasikou, ale velmi dobře se meruňky snoubí také s masem. Pokud je nasušíte, získáte skvělý snack na cesty s mnoha benefity.
Meruňky jsou totiž také velmi výživné ovoce s vysokým obsahem vitamínu A a C, vitamínů skupiny B a antioxidantů. Díky těmto látkám jejich konzumací podporujete zdraví pokožky, posilujete imunitu a chráníte buňky před oxidačním stresem. Vysoký podíl vlákniny přispívá k dobrému trávení a zdraví střev. V meruňkách najdete také nezanedbatelné množství minerálů jako železo, hořčík, draslík a vápník. Opomenout nesmíme ani fenolové kyseliny, které mají řadu prospěšných účinků na zdraví. Jejich přínosů si mohou bez obav užívat i ti, kteří si hlídají váhu, neboť přes svou sladkost mají jen velmi nízký obsah kalorií.
Postup
Bílky vložte do malé misky a nechte je 30 minut stát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo vložte do zapékací misky a nechte 3-4 minuty v troubě rozpustit, zahýbejte s miskou, aby se rovnoměrně rozprostřelo. Posypte máslo cukrem. Půlky meruněk rozložte v jedné vrstvě na cukr řeznou stranou nahoru.
V malé misce prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse vyšlehejte žloutky do mírného zhoustnutí. Postupně přidávejte cukr a šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nezhoustne a nezíská citronovou barvu. Přišlehejte případně i 3 lžíce šťávy z meruněk, pokud používáte kompotované. Vmíchejte moučnou směs.
Vyšlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vmíchejte je do těsta. Lžící přelijte těstem meruňky. Pečte 35-40 minut. Před překlopením na talíř nechte 10 minut vychladnout. Podávejte nejlépe teplé.
Postup
Máslo nakrájejte na malé kousky a smíchejte jej s moučkovým cukrem, špetkou soli a žloutky. Přidejte obě mouky a vše rychle spojte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu odpočívat v chladničce.
Meruňky omyjte, vyjměte z nich pecky a nakrájejte je, přičemž pár meruněk ponechte vcelku na ozdobu.
Zahřejte 2 3/4 lžíce vody a cukr. Když sirup začne mírně vřít, přidejte nakrájené meruňky. Vařte 15 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C.
Připravte si mandlový krém: Mandlovou pastu rozdrobte. Želatinu namočte do misky se studenou vodou na 5-10 minut nebo dokud nezměkne. Vyjměte ji z misky a vymačkejte přebytečnou vodu. Zahřejte mléko s citronovou kůrou. Přidejte želatinu a nechte ji rozpustit. Horké mléko nalijte na mandlovou pastu a ponorným mixérem rozmixujte do úplného spojení. Nakonec přidejte 1/4 šálku smetany. Nechte vychladnout a zhoustnout.
Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu na pečení. Dno propíchejte vidličkou a pečte 15-20 minut při teplotě 180 °C. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vyjměte těsto z formy a rozetřete na něj meruňkovou směs. Vyšlehejte zbývající smetanu a jemně ji vmíchejte do mandlového krému. Nalijte ji na meruňkovou směs. Ozdobte celými meruňkami a posypte plátkovými mandlemi.
Rolovaný vepřový bůček s bylinkovou meruňkovou a medovou nádivkou
Ingredience
4 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 ¼ kg vepřového bůčku, vykostěného, bez kůže
Malý svazek petrželky
Malá hrst tymiánu
10 lístků šalvěje
50 g čerstvé strouhanky
140 g meruněk
1 lžíce mořské soli
2 lžíce medu
Postup
Na malé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli a smažte ji 10 minut dozlatova. Odřízněte asi 100 g vepřového masa z masité strany. Vepřové odřezky rozmixujte v kuchyňském robotu, pak je přendejte do mísy s bylinkami, strouhankou, meruňkami, cibulí a 2 lžícemi oleje, okořeňte a dobře promíchejte.
Vepřový bůček otočte kůží nahoru. Ostrým nožem udělejte na kůži v centimetrových rozestupech rýhy a potřete ji mořskou solí. Bůček otočte, ještě trochu okořeňte a maso potřete medem. Do středu položte nádivku, poté spojte oba konce k sobě a pevně srolujte. Vepřové maso otočte tak, aby se konce pod ním setkaly. Srolované vepřové maso svažte kuchyňským provázkem. Maso položte na drátěnou mřížku v pekáči a přeneste do lednice odkryté na několik hodin nebo až na 24 hodin, aby kůže stihla oschnout a maso přijalo chuť nádivky.
Troubu předehřejte na 220 stupňů. Vepřové maso potřete zbylým olejem a posolte. Pečte 30 minut, poté troubu zmírněte na 180 stupňů a pokračujte v pečení 2 hodiny. Nakonec troubu opět zapněte na 220 stupňů, aby kůže ještě 30 minut došla a křupala – nebojte se, že vepřové maso bude zvenku tmavé, uprostřed bude stále šťavnaté a chutné. Vyjměte ho z trouby, přikryjte fólií a před porcováním nechte 45 minut odpočívat. Pokud kůže není křupavá, strčte ji na několik minut pod rozpálený gril a otočte ji na bok, aby byly křupavé i boky – jen ji hlídejte, protože se snadno spálí.
Zdroj: www.nzip.cz; www.bbcgoodfood.com; www.tasteofhome.com; www.lacucinaitaliana.com
Foto: Shutterstock