I vy chcete nejen k nedělnímu obědu vybrat to nejlepší maso? Tápete však nad etiketou a snažíte se rozluštit, co údaje na prodávaném mase vlastně znamenají? Poradíme vám, jak lépe porozumět informacím na etiketě, a najít tak ve velkém množství nabízených produktů opravdu to nejkvalitnější.
Rozhodnout se pro správný druh hodnotného kusu masa může být i pro zkušenou hospodyňku někdy oříšek. Ze všeho nejdůležitější je místo, kde maso kupujete. Samozřejmě to nejlepší seženete spíše u řezníka, na farmě, ale zejména na bio farmě. Právě farmy, které hospodaří v bio režimu, zvířatům nabízejí ideální prostředí i podmínky pro život. Jejich krmivo pochází pouze z ekologického zemědělství, máte tudíž jistotu, že zvíře nepřijímá v potravě žádnou chemii, nepodstupuje preventivní léčbu a tráví klidně i celý rok na pastvě, což je zejména pro masná plemena velmi důležité.
Co říká zákon
Pokud pravidelně nakupujete maso v supermarketu, je dobré, když alespoň trochu porozumíte etiketě na obale, abyste přesně věděli, co nakonec vkládáte do nákupního košíku. Pro maso z ekologického zemědělství hledejte na obalu zkratku BIO – biozebru či biolist. Pouze tato loga dokládají, že se jedná skutečně o certifikovanou surovinu.
Na etiketě musí být uveden zákonný název, který kupujícímu přiblíží například to, jakou část hovězího kupuje. Dále štítek obsahuje název neboli jméno potravinářského podniku (výrobce, prodejce, distributora) a samozřejmě údaj o zemi, ze které maso pochází. Pokud je zvíře chováno a poraženo v rozličných státech, budou uvedeny státy dva. Pokud ne, je vždy napsán jen původ z jedné země. Další informací na etiketě jsou podmínky skladování (při jaké teplotě), kód k identifikaci (kód šarže), který slouží pro případné zpětné dohledání suroviny, datum spotřeby nebo minimální trvanlivost (někdy může zastupovat kód šarže), třídu jakosti (A nebo B), hmotnost (údaj o množství v g nebo kg), identifikační značku. Ta označuje místo posledního podniku, kde se s masem výrazně manipulovalo, pozor, není to značka země původu. Na etiketě můžete někdy navíc najít i cenu – nejčastěji cenu za jednotku – např. za 100 g či za 1 kg.
Označení původu musí ze zákona být na hovězím, drůbežím, vepřovém, kozím a skopovém, baleném i nebaleném mase. U masových polotovarů musí být vypsány navíc všechny další složky.
Přesné informace o konkrétním zvířeti
Pokud patříte mezi milovníky poctivého hovězího, rozhodně se vyplatí rozumět informacím, které na etiketě můžete dále najít. Jedná se například o údaj o zvířeti, tedy individuální číslo zvířete, z něhož maso pochází, nebo číslo skupiny zvířat. Dále by na obale mělo být uvedeno schvalovací číslo jatek a stát, schvalovací číslo bourárny a stát, stát narození, země výkrmu a chovu i země porážky. Obvykle najdete také informaci o kategorii zvířete, která značí, o jakého jedince se jedná (mladý býk, kráva, jalovice, a další). Právě tento fakt si navíc můžete ověřit přímo z registračního (identifikační) čísla. První číslice z posledního trojčíslí vám jasně odhalí, zda se jedná o maso ze samice, či samce. U zvířat samčího pohlaví začíná totiž poslední trojčíslí vždy číslem 0, zatímco u samic je to vždy číslo 9.
Úplně tou nejlepší volbou je nákup hovězího masa přímo od farmářů a chovatelů masného skotu v ekologickém zemědělství. Pro bio hovězí maso se v Česku chová například skotský náhorní skot (tzv. highland), charolais, limousin či angus.
Foto: Shutterstock
Jak vybrat to nejlepší maso? Neutrácejte za odpad!
-
Symbol podzimu: Svatomartinské víno je tu!
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, kultura, tipy
Už je jasno, ročník 2022 bude na Svatomartinská vína rekordní, když jich od 11.11. zamíří na trh cca 2,35...
-
3 zdravé jarní recepty, které zvládnete za pár minut
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, tipy
Zatímco na vydatných a uklidňujících jídlech zimy a podzimu je určitě mnoho příjemného, osvěžující lehčí jarní recepty mohou být...
-
Kam zajít na nejlepší snídani podle redakce Ženy s.r.o.
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Každý z nás si ideální start dne představuje jinak. Někdo vyrazí běhat, někdo miluje dlouhé povalování se v posteli…...
-
Sezóna grilování zahájena: jak začít grilovat jako profesionál
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Grilujete rádi? Pak vězte, že odborníci upozorňují, že často děláme mnoho věcí na grilu špatně. Jak se tedy naučit...
-
Sladké cuketové recepty, které musíte vyzkoušet
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, dezert, léto, recepty
Cuketa je velice všestranná zelenina, kterou využijete do slaných i sladkých receptů, a teď nastává její doba. Může se...
-
Zdravý životní styl začíná v obchodě: 5 jednoduchých pravidel pro zdravý nákup
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Chcete zajistit, aby se celá rodina stravovala zdravě? Pak ideálním způsobem je domácí vaření. Díky tomu budete přesně znát...
-
Podzimní radosti v kuchyni: Tři kouzelné recepty s dýní
Jitka Kratochvílová (Joudi de la Cour)||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy
Podzim je neodmyslitelně spojen s měnící se přírodou, padajícími listy a chladnějším počasím, ale také s bohatou sklizní dýní,...
-
Sušená rajčata: Lahůdka s nádechem Itálie
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Sušení představuje skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost rajčat. Usušená rajčata naložená v bylinkovém oleji se pak hodí k různým...