Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím a využijte tento čas třeba k originální večeři s přáteli. Možná zahraničním svátkům neholdujete, ale Den díkůvzdání, který obvykle připadá na čtvrtý listopadový čtvrtek, můžete proměnit v nezapomenutelný zážitek. Věřte, že setkání nad skleničkou výtečného bourbonu Wild Turkey, který k listopadovému svátku rozhodně patří, a to v kombinaci s receptem od kuchaře Huga Hromase, bude gastronomickou událostí, kterou budete chtít brzy zopakovat!

Počátky Dne díkůvzdání sahají do první poloviny 17. století, kdy připluli Otcové poutníci z Anglie do zámoří, kde plánovali začít nový život. Přicestovali v zimě bez zásob a přežili jen díky pomoci indiánů. Ti je postupně naučili pěstovat nové plodiny, na konci žní pak společně oslavil úspěšný rok plný hojnosti, tedy „Thanksgiving Day“. Význam největšího amerického svátku je však mnohem hlubší. Nezáleží na místě, kde se nacházíte, ale s kým výjimečné chvíle trávíte. Tradičně se Den díkůvzdání slaví v rodinném kruhu, v poslední době se rozmohl trend tzv. Friendsgiving Day, kdy tento výjimečný den můžete oslavit také s přáteli. Stává se čím dál populárnějším a velké oblibě se těší i v Evropě.

Foto: se souhlasem Wild Turkey

Friendsgiving u vás doma

Uspořádejte si letos s přáteli Den díkůvzdání trošku jinak. Friendsgiving Day bude skvělou příležitostí, kdy si budete moci užít společnost nejlepších přátel ještě před vánočním shonem. A co by k tradičnímu setkání ve stylu Dne díkůvzdání rozhodně nemělo chybět? Pečený krocan a bourbon Wild Turkey!

Krocan nejen na talíři

Značka Wild Turkey je ikonickým americkým bourbonem, jehož název je odvozen právě od lovu divokých krocanů, který tradičnímu Dni díkůvzdání předchází. Značku založili v druhé polovině 19. století irští bratři James a Johan Ripyovi. Přestože se ihned po založení museli potýkat s prohibicí, dokázali podnik udržet a nadále se zdokonalovat v produkci prémiového bourbonu. Ve čtyřicátých letech se pak slavná Rippy destilerie přejmenovala na Wild Turkey. Psal se rok 1942, kdy se výkonný ředitel společnosti, Thomas McCarthy, při honu divokých krocanů rozhodl o svůj nový bourbon podělit se svými přáteli. Ten všem velmi zachutnal a vysloužil si tak přezdívku „divoký krocan“. A tak se zrodil bourbon dnes známý jako Wild Turkey 101. Jeho výrazná chuť je výborným základem pro klasické drinky i koktejlové novinky a díky své síle navíc skvěle funguje i v kuchyni.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte (ne)tradiční recept na pečeného krocana nebo Wild Turkey flan od kuchaře Huga Hromase, který z vašeho setkání vytvoří opravdový gurmánský zážitek. Recept pak už stačí jen okořenit originální drinkem z rukou bourbonmana a ambasadora značky Wild Turkey Jaroslava Modlíka a skvělý večer je zaručen.

Pečený krocan se sušeným ovocem a bourbonem Wild Turkey

  •  1 menší krocan (do 10 kg)
  • 4 dcl bourbonu Wild Turkey 101
  • brambory
  • hrst sena
  • hrst sušených meruněk
  • hrst sušených švestek
  • 3 lžíce rozinek
  • 2 lžíce lískových ořechů
  • 3 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
Foto: se souhlasem Wild Turkey

Krocana si nejprve důkladně připravte. Už o den dříve ho zevnitř i zvenku důkladně potřete směsí soli a cukru. Poté nechte přes noc v chladničce. Ráno vyndejte a nechte odpočinout do pokojové teploty. Mezitím si namočte sušené ovoce do bourbonu Wild Turkey, který mu dodá šťávu a potřebný říz. Nachystejte si gril s poklopem, na jehož dno umístěte pekáček s vodou a po jeho obvodu žhavé uhlí. Krocana položte na rošt a přikryjte poklopem, aby se propekl ze všech stran. Výpek nechte odkapat do pekáčku s vodou, přičemž pára z pekáčku pomůže zabránit vysušení. V průběhu opékání vystelte litinový hrnec čerstvým senem a do vytvořeného „hnízda“ naskládejte brambory. Vše nepatrně podlijte vodou a dejte péct do měkka na žhavém uhlí.

Upečeného krocana následně rozporcujte na stehna, prsa a křídla. Podle možností ještě rozdělte každou část – stehna na horní a dolní, prsa naporcujte. Jednotlivé části umístěte do výpeku v pekáčku, zároveň přidejte sušené ovoce namočené do bourbonu a nakrájené na kostky. Maso přelejte výpekem, podávejte horké s bramborami pečenými v seně. V případě možností krocana lehce oflambujte bourbonem a na závěr posypte praženými lískovými oříšky.

Zdroj: Wild Turkey

Foto: se souhlasem Wild Turkey

Tagy:
2 Komentářů
  1. Jája Hurychová 5 měsíců ago

    Letos jsem si s kamarády taky chtěli udělat díkuvzdání. Nakonec jsme se nesešli, protože většina z party onemocněla a museli jsme to zrušit. Ale zrovna u krocana se trochu bojím, aby se mi povedl. Ale tenhle recept vypadá super, uložím si ho na příští rok. Ale jak moc velký pekáč je asi potřeba?

  2. Romana Mlynářová 5 měsíců ago

    Dobrota, která se musí vyzkoušet.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account