Jó, třešně zrály, sladký třešně… Všichni jistě víme, jak to bylo dál. A nyní tu máme sezonu tohoto ovoce, které patří k nejoblíbenějším plodům léta. Mnohým evokují třešně bezstarostné dětství, kdy jsme běhali po zahradě či místech, kde třešně rostly, a dopřávali si sladké plody přímo ze stromu. Dívky se také s radostí zdobily náušnicemi z třešní. Dnes už úrodu většinou jen rychle očešeme a zpracujeme, jiní si třešně za nemalé peníze kupují jen tak na chuť. Dobré je však vědět, že nejen výborně chutnají, ale ukrývá se v nich i mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny.

Pokud bychom měli vyzdvihnout pár zdraví prospěšných látek obsažených v třešních a višních, pak to bude určitě železo, draslík, hořčík, vápník, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, rovněž látky působící jako antioxidanty. Třešní, případně višní, existuje celá plejáda druhů, stejně tak bohaté jsou možnosti jejich využití. Koláče, bublaniny, džemy, likéry, kompoty či zmrzlina patří ke klasikám, ale můžete vyzkoušet i originální omáčky k masu, osvěžující letní nápoje a mnoho dalších variací. Sladkokyselá chuť třešní se výborně snoubí s nejrůznějšími surovinami a každý pokrm tak získá nezaměnitelný charakter.

V následujících receptech najdete inspiraci, jak si třešně vychutnat třeba zase trochu jinak, než jste zvyklí.

Višňový koláč s krémem frangipane

Ingredience

Těsto

200 g hladké mouky
25 ml krupice
100 g másla
1 polévková lžíce moučkového cukru
1 vejce

Náplň

140 g cukru
140 g mletých mandlí
140 g másla (rozpuštěného)
1 vejce + 1 žloutek
2 polévkové lžíce Armagnacu
500 g vypeckovaných třešní
2 lžíce třešňové zavařeniny
crème fraîche (na podávání)

Foto: Shutterstock

Postup

Na těsto zpracujte mouku (nebo mouku s krupicí) a máslo, přidejte cukr, rozšlehané vejce a tolik vody, aby vzniklo těsto. Vytvarujte z něj placku, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte 20 minut odpočívat v chladničce.

Mezitím připravte náplň smícháním cukru, mletých mandlí, másla, vejce a žloutku – je třeba získat krémovou hmotu. Vmíchejte Armagnac a chlaďte alespoň 20 minut.

Troubu předehřejte na 190 stupňů. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyložte jím 23cm koláčovou formu s volným dnem. Naplňte lehce vymazanou fólií a pečicími fazolemi a pečte 20-25 minut (po 15 minutách fólii odstraňte) dokud nezezlátne. Základ těsta potřete mandlovou hmotou a pečte 25 minut dozlatova a dokřupava. Když koláč vyndáte z trouby, naaranžujte na něj v jedné vrstvě třešně. Zahřejte třešňovou zavařeninu s 1 lžící vody do hladka a potřete třešně. Před vyjmutím z formy nechte vychladnout. Při podávání nakrájejte na klínky a podle chuti přidejte lžíci crème fraîche.

Třešňové a kokosové Lamingtonky

Ingredience

100 g másla
200 g třešní
250 g hladké mouky
50 g kukuřičné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
150 g plnotučného kokosového nebo řeckého jogurtu
50 ml slunečnicového oleje
250 g cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
3 středně velká vejce + 1 žloutek

Dozdobení

Třešňový džem
100 g sušeného kokosu

Foto: Shutterstock

Postup

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Hlubokou čtvercovou formu (velikost 20 cm) vymažte máslem a dno vyložte papírem na pečení. Odložte stranou 9 třešní, ostatní vypeckujte a nakrájejte na drobné kostičky a nechte je v sítu, zatímco budete připravovat těsto. Mouku, prášek do pečiva a pořádnou špetku soli smíchejte a 2 lžíce si dejte stranou.

Máslo, jogurt, olej, cukr a vanilku vyšlehejte ve velké míse dohladka. Přidejte vejce a žloutek, jedno po druhém, a mezi jednotlivými přídavky šlehejte. Přišlehejte mouku, pak do směsi vhoďte na kostičky nakrájené třešně a 2 lžíce mouky, aby se obalily, a přimíchejte je. Těsto přendejte do formy a pečte 50-55 minut. Přikryjte formu fólií a nechte koláč zcela vychladnout (díky tomu se piškot nevysuší).Vyklopte koláč na tác a nechte ho 30 minut zmrazit, aby ztuhl. Ořežte okraje, aby byly rovné, a rozdělte piškot na 9 čtverců.

Zahřejte džem na pánvi nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebude horký, a pak ho přeceďte do mísy. Na talířek rozprostřete kokos a každý koláček namočte nejprve do marmelády, aby se obalily všechny strany (kromě dna), a pak do kokosu (na pomoc zapíchněte do dna vidličku). Každý koláček ozdobte třešní a nechte hodinu ztuhnout a úplně rozmrazit.

Kořeněné třešňové čatní

Ingredience

3 šálky čerstvých vypeckovaných třešní
1 velká sladká cibule
1 malá zelená paprika
1 malá sladká červená paprika
1/3 šálku hnědého cukru
1/4 šálku balzamikového octa
2 lžičky mletého čerstvého zázvoru
1-1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky drcených vloček červené papriky
1/4 lžičky mletého nového koření

Foto: Shutterstock

Postup

Ve velkém hrnci smíchejte všechny ingredience a přiveďte je k varu. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté 45-50 minut nebo dokud třešně nezměknou a směs nedosáhne požadované hustoty. Podávejte teplé nebo chlazené. Zbytky uchovávejte v chladničce.

Zdroj: www.nzip.cz, www.bbcgoodfood.com, www.olivemagazine.com, www.tasteofhome.com

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account