Ach, vaječný koňak! Ty ďábelská sezónní dobroto! Milujeme tě v našem ranním latté i ochucený bourbonem před spaním. Připravíme s tebou ten nejchutnější francouzský toast všech dob a snadno s tebou upečeme cukroví, které bude sbírat komplimenty ještě mnoho let. Je něco, co neumíš? Nevěříme! 

Pokud jste na tom stejně jako my, pak vynechte kupované vaječné koňaky z obchodu plné aditiv a udělejte si vaječný koňak, díky kterému dostane slovní spojení „vánoční pohoda“ zcela nový rozměr. Našli jsme pro vás recept, jehož výroba už nemohla být jednodušší. Připravte si spolu s námi ten nejlepší vaječný koňak všech dob. Bude vám chutnat, o tom nepochybujeme, protože ho budete dělat s láskou!

Kde se vzal vaječňák?

Hlavní roli v příběhu o vaječném likéru typické barvy i hustoty se datuje do doby francouzského krále Ludvíka IX., přezdívaného pro svou zbožnost Svatý. Údajně trpěl silnou nespavostí a během jedné z probdělých nocí vzešel z jeho experimentů v hradní kuchyni nápoj nazývaný lait de poule neboli kuřecí mléko. Právě v tomto nápoji smíchal smetanu, vejce a alkohol. 

Foto: Shutterstock

Recept na nejlepší vaječný koňak

Ingredience:

1 šálek neslazeného kondenzovaného mléka

4 šálky 31 % smetany

200 g cukru krupice

1 vanilkový lusk

5 žloutků

1/2 až 1 1/2 šálku bourbonu, rumu, koňaku nebo jiného alkoholu, který máte rádi

Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup: 

1. V hrnci smíchejte kondenzované mléko, cukr, smetanu a podélně rozkrojený vanilkový lusk, ze kterého nožem vyškrábněte semínka. Ty přidejte do směsi také. 

2. Nechte chvilku vařit, dokud tekutina nezhoustne a cukr není dokonale rozpuštěný. Sundejte z plotny a nechte chvilku vychladnout. Poté vyndejte vanilkový lusk. 

3. Mezitím si připravte vodní lázeň, tak že do hrnce napusťte trochu vody, přiveďte ji k varu. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vypněte hořák. Dejte na hrnec kovovou mísu se žloutky a rychle šlehejte metličkou, aby se nesrazily. Žloutky se musí ohřát, aby nebyly syrové. 

4. Mísu stáhněte z vodní lázně a za stálého míchání přilévejte mléčnou směs. Jakmile bude hotovo, přeceďte vše přes cedník a přimíchejte alkohol, který jste si zvolili, a muškátový oříšek.

5. Vše nechte vychladnout a teprve poté přelijte do hezkých lahví, které budete chtít darovat, nebo si je prostě nechat pro sebe v ledničce.  

Extra tip navíc:

Udělejte si z vaječného koňaku dekadentní nápoj

Domácí vaječný koňak se nejprve zahustí vaječnými žloutky a poté se přimíchají pro více textury ještě ušlehané bílky. Tyto vaječné bílky přeměňují to, co může být pro někoho „těžší nápoj“ v likér mnohem vzdušnější a pěnivější. 

Foto: Shutterstock

Zdroj: The Kitchn, Wikipedia Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
7 Komentářů
  1. PetraVelíková 2 roky ago

    Jednou mi vaječňák fakt nesedl, a od té doby se ho obávám ochutnat.

  2. EvženieLomová 2 roky ago

    ano,domácí chutná zcela jinak a můžu si tam dát svoje zdravé suroviny

  3. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    Také jsem dělávala domácí, ale už ho nedělám.

  4. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Kdysi jsem dělávala domácí, byl moc dobrý, ale potřebuji svojí váhu spíš snížit, tudíž už nedělám a nepiji ho. Kupovaný mi nikdy nechutnal, byl ně mě hodně ostrý,

  5. Lenka Hudečková 2 roky ago

    kupovaný je fuj, ostrý, domácí je lepší, ale opět – nedělám nic sladkého doma .-)

  6. NelaVávrová 2 roky ago

    parada, nedavno jsme koupili v obchode vajecnak a neda se srovnat s domacim….

    • Barbora Štarhová - Ženy s.r.o. 2 roky ago

      Souhlasím!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account