Ach, vaječný koňak! Ty ďábelská sezónní dobroto! Milujeme tě v našem ranním latté i ochucený bourbonem před spaním. Připravíme s tebou ten nejchutnější francouzský toast všech dob a snadno s tebou upečeme cukroví, které bude sbírat komplimenty ještě mnoho let. Je něco, co neumíš? Nevěříme! 

Pokud jste na tom stejně jako my, pak vynechte kupované vaječné koňaky z obchodu plné aditiv a udělejte si vaječný koňak, díky kterému dostane slovní spojení „vánoční pohoda“ zcela nový rozměr. Našli jsme pro vás recept, jehož výroba už nemohla být jednodušší. Připravte si spolu s námi ten nejlepší vaječný koňak všech dob. Bude vám chutnat, o tom nepochybujeme, protože ho budete dělat s láskou!

Kde se vzal vaječňák?

Hlavní roli v příběhu o vaječném likéru typické barvy i hustoty se datuje do doby francouzského krále Ludvíka IX., přezdívaného pro svou zbožnost Svatý. Údajně trpěl silnou nespavostí a během jedné z probdělých nocí vzešel z jeho experimentů v hradní kuchyni nápoj nazývaný lait de poule neboli kuřecí mléko. Právě v tomto nápoji smíchal smetanu, vejce a alkohol. 

Foto: Shutterstock

Recept na nejlepší vaječný koňak

Ingredience:

1 šálek neslazeného kondenzovaného mléka

4 šálky 31 % smetany

200 g cukru krupice

1 vanilkový lusk

5 žloutků

1/2 až 1 1/2 šálku bourbonu, rumu, koňaku nebo jiného alkoholu, který máte rádi

Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup: 

1. V hrnci smíchejte kondenzované mléko, cukr, smetanu a podélně rozkrojený vanilkový lusk, ze kterého nožem vyškrábněte semínka. Ty přidejte do směsi také. 

2. Nechte chvilku vařit, dokud tekutina nezhoustne a cukr není dokonale rozpuštěný. Sundejte z plotny a nechte chvilku vychladnout. Poté vyndejte vanilkový lusk. 

3. Mezitím si připravte vodní lázeň, tak že do hrnce napusťte trochu vody, přiveďte ji k varu. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vypněte hořák. Dejte na hrnec kovovou mísu se žloutky a rychle šlehejte metličkou, aby se nesrazily. Žloutky se musí ohřát, aby nebyly syrové. 

4. Mísu stáhněte z vodní lázně a za stálého míchání přilévejte mléčnou směs. Jakmile bude hotovo, přeceďte vše přes cedník a přimíchejte alkohol, který jste si zvolili, a muškátový oříšek.

5. Vše nechte vychladnout a teprve poté přelijte do hezkých lahví, které budete chtít darovat, nebo si je prostě nechat pro sebe v ledničce.  

Extra tip navíc:

Udělejte si z vaječného koňaku dekadentní nápoj

Domácí vaječný koňak se nejprve zahustí vaječnými žloutky a poté se přimíchají pro více textury ještě ušlehané bílky. Tyto vaječné bílky přeměňují to, co může být pro někoho „těžší nápoj“ v likér mnohem vzdušnější a pěnivější. 

Foto: Shutterstock

Zdroj: The Kitchn, Wikipedia Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
7 Komentářů
  1. PetraVelíková 1 rokem ago

    Jednou mi vaječňák fakt nesedl, a od té doby se ho obávám ochutnat.

  2. EvženieLomová 1 rokem ago

    ano,domácí chutná zcela jinak a můžu si tam dát svoje zdravé suroviny

  3. Také jsem dělávala domácí, ale už ho nedělám.

  4. Kdysi jsem dělávala domácí, byl moc dobrý, ale potřebuji svojí váhu spíš snížit, tudíž už nedělám a nepiji ho. Kupovaný mi nikdy nechutnal, byl ně mě hodně ostrý,

  5. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    kupovaný je fuj, ostrý, domácí je lepší, ale opět – nedělám nic sladkého doma .-)

  6. NelaVávrová 1 rokem ago

    parada, nedavno jsme koupili v obchode vajecnak a neda se srovnat s domacim….

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account