Vyznání lásky, které na 14. února připravíte pro svou polovičku, může být originální i bez nákupu růží, spodního prádla nebo čokoládových srdíček. Samozřejmě, že ani tyto dary nejsou špatné… Ale vlastnoručně udělaná snídaně, to už je něco! Tou nepohrdne žádný muž a už vůbec ne žena. Nechte se inspirovat našimi recepty, které jsou jednoduché, chutné a pro valentýnskou snídani jako stvořené.
Jakou valentýnskou snídani připravit k svátku zamilovaných?
Čerstvé banánové lívance
Kdo by nemiloval palačinky nebo lívance?! Tyto jsou navíc bez gramu mouky, takže zdravé a vhodné i pro celiaky.
Ingredience:
3 banány
3 vejce
3 lžíce medu nebo cukru
2 šálky mletých ovesných vloček,
1 lžičky sody,
olej
na ozdobení a dochucení drobné lesní ovoce,
hoblinky čokolády,
javorový sirup
Postup:
1. Banány rozmixujte spolu s vajíčkem a medem nebo cukrem. Do hmoty postupně přidávejte vločky, dokud nevznikne středně husté těsto. Nakonec přidejte sodu, promíchejte a nechte těsto odpočívat 5 minut.
2. Mezitím si připravte pánvičku na lívance. Rozpalte olej (netřeba ho moc) a lžící nalívejte těsto, tak se lívance pěkně sami vytvarují i bez pánvičky přímo na lívance.
3. Pečeme je z každé strany asi 2 minuty do zlata. Nakonec na talíři přelijte javorovým sirupem, posypte hoblinkami čokolády a dozdobte lesním ovocem.
Srdíčka z párků a vajec
Ne každý má rád sladké. Následující recept je ze surovin, které určitě najdete v ledničce, takže stylovou snídani vyčarujete i bez velkého nákupu!
Ingredience:
2 párky
2 vejce
sůl a oblíbené koření
zelenina podle chuti,
olej nebo máslo
Postup:
1. Párky podélně rozkrojte na polovinu téměř až do konce a rozkrojené konce otočte k sobě do tvaru srdce. Spojte párátkem.
2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla, stáhněte teplo a nechte párkové srdce péct. Do jejich středu rozbijte vajíčko, osolte, okořeňte a nechejte pod pokličkou cca 7 minut.
3. Dozdobte na talíři zeleninou podle chuti.
Srdíčkové toasty
Udělejte si k snídani oblíbený pokrm vašeho dětství. A nezapomeňte přidat květinu do vázy, až snídani ponesete do postele.
Ingredience:
4 lžičky majonézy
2 plátky bílého sendvičového chleba
1 lžíce másla
2 velká vejce
Jemně nakrájené kapary
Jemně nasekané čerstvé bylinky
Sůl a pepř
Postup:
1. Dva plátky bílého chleba potřeba máslem z obou stran a vykrajovátkem na cukroví vyřízněte střed ve tvaru srdce.
2. Zbylé máslo rozpusťte na pánvi a chleba z obou stran opečte. Jakmile bude opečený, rozklepněte do středu jedno střední vejce a posypte ho špetkou soli a pepře.
3. Snižte teplotu na nízkou a vařte dalších 5 až 7 minut, dokud bílky neztuhnou. Podle potřeby ochuťte jemně nasekanými kapary a bylinkami jako je petržel, pažitka nebo bazalka.
Extra tip navíc:
Nezapomeňte snídani korunovat lahodným šálkem kávy. A nebo rovnou čokoládovno-kávové pěny!
Čokoládové kávová pěna
Ingredience:
- 150 g hořké čokolády
- 50 ml silného espresso Zlaté Zrnko
- 2 vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- 25 g cukru krystal
- 65 ml smetany ke šlehání
- nastrouhanou čokoládu na ozdobu
Postup:
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte kvalitní espresso Zlaté Zrnko a nechte vychladnout. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků a cukru krystal udělejte tuhý sníh. Samostatně vyšlehejte smetanu. Potom do čokoládové směsi vmíchejte metličkou žloutkovou pěnu, smetanu a na závěr velmi jemně přimíchejte sníh. Hotovou pěnou naplňte misky a nechte odpočívat v chladu po dobu nejméně 12 hodin. Před servírováním ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: WHO, Taste house, Zlaté zrnko
Autorka: Lucie Janotová
snídaně miluji
Dobré tipy. Sladká i slaná srdíčka budou moc dobrá.