Kampaň Suchej únor vyzývá od roku 2013 k měsíci bez alkoholu a celkově k zamyšlení nad svými návyky. Ve výsledku tak můžete přehodnotit nejen svůj vtah k alkoholu, ale i jiné oblasti života. Pokud si dáte sem tam skleničku, asi pro vás nebude tak velký problém, vzdát se alespoň na měsíc alkoholu zcela, je-li v popíjení ale již určitá pravidelnost, tak snadné to být nemusí. Abstinence přitom přináší celou řadu benefitů pro naše zdraví, například budete lépe spát a mít více energie, pozitivně se to promítne na pleti či hmotnosti, a takto bychom mohli pokračovat.
Možná se pro vás stala sklenka vína či pivo s přáteli určitým rituálem, v tom případě je dobrou zprávou, že se jej nemusíte vzdávat. Na trhu naleznete již nealkoholická vína, giny, aperitivy či piva (a to i na čepu), která výborně chutnají a alkohol vám tak chybět nebude. Odklon od alkoholu může být zároveň příležitostí také k pozvání nových chutí v drincích, které byste jinak ani nezkusili. Některé jsou jednoduše chutné, jiné zároveň prospějí organismu (například matcha, kokosová voda, kombucha, skořicový čaj apod.). Zde je alespoň malá inspirace, jak si zpestřit nejen suchý únor.
Postup
V hrnci přiveďte k varu 3 šálky vody a sůl, přidejte med, zamíchejte, aby se rozpustil, a odstavte. Ve velké míse smíchejte meloun a mátu. Vmíchejte med a vodu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté přidejte ocet. Směs nechte několik hodin, nebo až přes noc odležet v chladničce. Směs sceďte a v případě potřeby kousky melounu vyjměte a snězte. Koncentrát přelijte do čisté skleněné nádoby a uchovávejte v chladničce, vydrží až 1 týden. Pro podávání nalijte 1/4 šálku koncentrátu do sklenice na led a zřeďte 3/4 šálku vody (zkusit můžete i tonik). Ozdobte melounem, okurkou a mátou.
Postup
Všechny ingredience dejte do velkého koktejlového šejkru nebo džbánu s pořádnou dávkou ledu.
Pokud používáte šejkr, dobře protřepejte, dokud nebude vnější strana studená, a poté dvakrát přeceďte do sklenic. Pokud používáte džbán, dobře promíchejte, dokud se nespojí. Podávejte přelité ledem.
Mocktail bílá sangria
Ingredience
1 láhev nealkoholického bílého vína nebo hroznové šťávy
1 šálek jablečného moštu
¼ šálku citronové šťávy
1 nakrájené jablko
1 nakrájený krvavý pomeranč (nebo obyčejný pomeranč)
3 tyčinky skořice (plus další na ozdobu)
2 badyány (plus další na ozdobu)
Trocha javorového sirupu na doslazení
Postup
Víno (nebo jeho alternativu), jablečný mošt, citronovou šťávu, ovoce a koření vložte do džbánu a dejte do chladničky, kde se bude alespoň hodinu louhovat. Těsně před podáváním ochutnejte a pokud máte raději sladší, přidejte lžíci javorového sirupu. Promíchejte a znovu ochutnejte. Postup opakujte, dokud nebude taková, jakou ji máte rádi. Naplňte sklenici ledem, přidejte další ovoce a koření a podávejte.
Zdroj: Wikipedia Commons, food52.com, bbcgoodfood.com, mindfulmocktail.com
Foto: Shutterstock