Změna stravovacích návyků, detoxikace organismu a celkově zdravější způsob života bývají nejčastějšími předsevzetími při vstupu do nového roku. Radikální diety a přísné detoxikační kúry ovšem nejsou řešením a odborníci spíše doporučují zaměřit se na postupné dlouhodobě udržitelné změny a vyvážený jídelníček. Začít můžete kdykoliv, rozhodně to nemusí být nutně v lednu. Jednoduše se rozhodněte a klidně i malými kroky se vydejte směrem k lepšímu zdraví a kondici.
Přestože naše cíle často směřují ke sportu, zdraví a stravě, klíčem k úspěchu je postupná a realistická změna návyků. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít, je zařazení více ovoce a zeleniny do každodenního jídelníčku. Dopřejeme tak svému tělu dostatečný příjem všech vitamínů a minerálních látek, které jsou pro tělo nepostradatelné.
Zahajte únor s očistou
Po první vlně novoročních předsevzetí většinou navazuje tradice suchého února, kdy lidé začínají místo hubnutí řešit spíše očistu těla. Jednou z častých reakcí je snaha o tzv. detoxikaci. Myšlenka zbavení se toxinů má velkou popularitu, nicméně je třeba zdůraznit, že vědecké studie zatím nepotvrdily zdravotní benefity „detoxikačních diet“. Namísto striktních očist je efektivnější zaměřit se na pestrou, vyváženou stravu, která poskytne tělu vše potřebné pro jeho správné fungování.
Zdravá strava prodlužuje život
Kvalitní jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny hraje klíčovou roli při prevenci chronických onemocnění a prodlužování života. Norská studie ukázala, že zdravé stravování už od mládí může prodloužit život až o 10 let u žen a o 13 let u mužů. A i ti, co začnou se zdravější stravou ve středním věku, mohou prodloužit svůj život o 6–10 let.
Další celosvětový výzkum prokázal, že nezdravé stravování stojí za 11 miliony úmrtí ročně. Klíčovými riziky jsou vysoký příjem sodíku a nízký příjem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin. Tato alarmující čísla zdůrazňují, jak zásadní roli hraje kvalita našeho talíře pro naše zdraví.
Zelenina a ovoce: Vitaminová injekce pro tělo
Zelenina a ovoce jsou neodmyslitelnou součástí zdravého stravování. Obsahují řadu důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek, které podporují imunitní systém, zlepšují trávení a pomáhají tělu zvládat oxidační stres. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu i některých typů rakoviny.
Denní doporučená dávka ovoce a zeleniny činí podle Společenství pro výživu Ministerstva zdravotnictví ČR alespoň 600 gramů, přičemž ideální poměr by měl být 3:2 ve prospěch zeleniny. Díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou tyto potraviny vhodné i pro udržení optimální tělesné hmotnosti. Mimo to podporují pocit sytosti, což může pomoci při regulaci celkového kalorického příjmu.
Inspirace pro lepší rok(y)
Pokud tedy chceme svůj život prodloužit, je dobré zaměřit se kromě pohybu i na pravidelný příjem zeleniny a ovoce. „Únorový restart nemusí být vždycky jenom o velkém odříkání. Stačí se zaměřit na stravu a doplnit polovinu svého talíře zeleninou nebo ovocem. Tento jednoduchý krok může mít výrazný vliv na zdraví a celkovou pohodu. Plánujte svá jídla dopředu, nakupujte sezónní a lokální potraviny a experimentujte s recepty, které vám přirozeně pomohou zvýšit podíl těchto zdravých složek ve stravě,“ radí Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.
Zdroj:
Půl talíře (www.pultalire.cz)
Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Correction: Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicine 19(3): e1003962.
Afshin, Ashkan et al. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, Volume 393, Issue 10184, 1958 – 1972
nutritionsource.hsph.harvard.edu/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits
Foto: Shutterstock