Vánoční svátky jsou hlavně o rodinných obědech a večeřích, ale pokud chcete připravit pro svou rodinu jedno skvělé překvapení, pozvěte je už dopoledne a přichystejte jim ten nejlepší vánoční brunch. Užijete si tak spolu víc času a ještě si skvěle pochutnáte.

Sestavili jsme pro vás tipy, jak se stát perfektní hostitelkou, nestresovat se a přitom ohromit hosty tím nejlepším snídaňovo-obědovým menu. Co si letos vytvořit novou rodinnou tradici? 

Jak nachystat ten nejlepší vánoční brunch?

1. Sestavte si menu

Výhodou brunche je, že spojuje vícero zajímavých chutí a jídel dohromady. To je přes Vánoce naprosto perfektní. Na stůl můžete postavit oblíbené cukroví, přidat masové speciality jako je vypečená slanina, rozpéct pečivo, nakrájet ovoce nebo připravit smoothie.

2. Svátečně prostřete

S jídelní tabulí si nemusíte dělat velké starosti. Naprosto bude stačit, když si vyhrajete se zajímavými ubrousky (ať už látkovými nebo papírovými) a použijete různorodé porcelánové kousky nádobí, do kterých umístíte jednotlivé pokrmy. Na okraj stolu pak můžete talíře nebo skleničky proste jen naskládat vedle sebe a hosté se tak pohodlně sami obslouží a vyberou si z menu to, na co budou mít chuť. Jednoduché, zábavné a přitom tak efektní!

3. Nezapomeňte na přípitek

Definitivně nejlepší částí každého brunche, je drink na uvítanou (a nebo v průběhu celého setkání). Nejlépe hosty ohromíte skleničkou dobře vychlazených bublinek, které dodají celému setkání tu pravou sváteční atmosféru. Ale vsadit můžete i na míchaný koktejl jako je třeba Mimosa. Do skleničky nejprve nalijte šampaňské nebo sekt a dolijte ji vychlazenou čerstvou šťávou z pomerančů. Mňam!

Tipy na recepty pro sváteční brunch:

Foto: se souhlasem Becky Luigart Stayner / Pinterest

Slané šneky se šunkou a sýrem

Jsou rychlé, jednoduché a tak efektní! Vaše děti i vaši hosté je budou prostě milovat.

Ingredience: 

1 balení listového těsta

20 dkg šunky

20 dog sýra (může být plátkový i strouhaný)

1 vejce (na potření)

Oregano

Rajčatové pyré nebo protlak

Postup:

1. Listové těsto rozválejte, potřete rajčatovým protlakem a rozprostřete na něj šunku a sýr. Vše posypte oreganem. 

2. Těsto smotejte do úhledné rolády a nakrájejte ji na kolečka. Ty poté potřete rozšlehaným vejce a dejte péct na 30 minut do trouby rozehřáté na 200 °C.

3. Můžete podávat teplé, ale chutnají skvěle i studené.

Foto: se souhlasem Brian Woodcock / Pinterest

Vánoční jablečné vafle s javorovým sirupem

Kdo by nemiloval vafle? Přitom příprava tohoto receptu vám zabere pouhých pár minut. A tyto díky jablkům a skořici voní jako pravé Vánoce!

Ingredience:

1 hrnek mouky

2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

1 větší jablko (nahrubo nastrouhané)

100 ml mléka

2 lžíce javorového sirupu

1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Skořice (na posypání)

Postup: 

1. Oddělejte bílky od žloutků. Z bílou vyšlehejte sníh, který dejte na chvilku do lednice. Smíchejte žloutky, sirup, prosátou mouku, mléko, lžičku prášku do pečiva a nakonec přidejte nastrouhané jablko.

2. Do směsi vmíchejte sníh z bílků a dejte těsto do vaflovače. Jeho formu můžete pro jistotu potřít pomocí mašlovaly slabou vrstvou tuku. 

3. Ozdobte jablky (nebo jiným oblíbeným ovocem), zakysanou smetanou, šlehačkou a na závěr posypte skořicí.

Foto: se souhlasem Becky Luigart Stayner / Pinterest

Zapečené brambory se zeleninou a vejci

Tento recept vaše hosty zasytí a ohromí zároveň. Navíc je perfektní alternativou mezi snídaní a obědem.

Ingredience:

450 g brambor

Slunečnicový olej

Anglická slanina (nakrájená na proužky)

Žampiony

2 barevné papriky

Rozmarýn

4 vejce

Sůl a pepř

Postup:

1. Brambory uvařte se slupce, oloupejte a nakrájejte na půlky. 

2. Na větší pánvi (ideální je ta s vyššími okraji) rozpalte olej a opečte brambory ze všech stran, dokud nebudou krásně zlaté (trvá to asi 8 minut). 

3. Do pánve přidejte proužky slaniny, žampiony, papriku a vše posypte rozmarýnem. Osolte a opepřete podle chuti. 

4. Jakmile bude paprika i žampiony měkké, vklepněte na pánev každé vejce zvlášť. Potom použijte pokličku a nechte nádobu stát na mírném ohni, dokud vejce nebudou hotová (trvá to maximálně 4 minuty).

Foto: Shutterstock, se souhlasem Becky Luingart-Stayner / Pinterest, Brian Woodcock / Pinterest

Zdroj: Wikipedia Commons, Realsimple, Foodlover

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
6 Komentářů
  1. VěraTománková 1 rokem ago

    tak to je paráda, já volím šneky 🙂

  2. Výborné kulinářské tipy.

  3. EsterNováková 1 rokem ago

    Tento rok jsme se s manželem rozhodli se obdarovat ve fit stylu. On mně nadělil nějaké proteinové tyčinky a protože se mi jeho postava už nelíbí jako tomu bývalo dřív, tak jsem se rozhodla mu dát pod stromeček https://www.actifit.cz/spalovace/ spalovače tuků. Jakmile se vrátí zase jeho pevné svaly tak budu spokojená-

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Určitě by mi chutnala nabídka výše uvedená 🙂

  5. Kristýna Štírová 1 rokem ago

    No my to máme letos bohužel každý z rodině trochu někde jinde. My jsme zůstali doma nemocní. Respektive manžel ještě stůně. Já jsem využila toho, že jsem si od https://www.xfer.cz/tricka/dlouhy-rukav nadělala pracovní tričko s dlouhým rukávem a na Štěpána jsem dělala na zahrádce. To počasí k tomu dneska vybízelo. A protože se letos nesejdeme, tak si budeme za hodinu aspoň volat na webkamerách. 🙂

  6. Tak jako…nechala bych se pozvat, ne že ne.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account